Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen presenterte NRKs forslag til planprogram for Marienlyst-tomta torsdag 7. februar. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

NRK står ved forslaget om 65 prosent boliger på Marienlyst

Men kringkastingssjefen ber NRK-ansatte vente med å pakke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– For tre-fire år siden sa jeg at en flytting kunne skje innen ti år. Så nå er det snakk om fem-seks-syv år til, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Torsdag 7. februar passerte han én av mange kommende milepæler i prosessen med å flytte NRKs hovedkontor, da han la fram NRKs forslag til planprogram for Marienlyst-tomta.

Planprogrammet danner utgangspunkt for ny reguleringsplan for området, som igjen avgjør hvor stor del av den svært sentrale tomta som tilegnes boliger og næringsareal.

Foreslår mer enn tusen boliger

Forslaget til planprogram følger linjene i utkastet Journalisten omtalte før jul:

NRK foreslår å legge opp til en boligandel på 65 prosent av tomtearealet, noe Oslos plan- og bygningssjef Ellen de Vibe anslo til 1200 boliger eller mer.

Samtidig foreslås det å gjøre plass til næringsbygg i den nordlige delen av tomta, nærmest campus for Universitetet i Oslo.

NRK har også laget et alternativt forslag, basert på kommuneplanen, med 20 prosent boliger og betydelig mer næringsareal.

Nå sendes forslagene på høring, med frist for innspill 21. mars i år. Det fullstendige forslaget kan leses her.

Lang prosess

Dermed er den offentlige prosessen for en framtid NRK-flytting i gang, selv om kringkastingssjefen altså sier at NRK-ansatte kan vente med å pakke eskene helt ennå.

I løpet av våren begynner NRK å innhente alternativer til potensielle områder for et nytt bygg på rundt 50.000 kvadratmeter. I dag har rikskringkasteren 115.000 kvadratmeter bygg på Marienlyst.

– Et sånt bygg er det plass til mange steder i byen. Det viktigste med et nytt område er at det ligger nært et knutepunkt, at det er lett å komme seg dit, og at det nye bygget kan ivareta behov for sikkerhet og vårt ønske om å ha et moderne, miljøvennlig bygg, sier Eriksen til Journalisten.

Kringkastingssjefen utelukker foreløpig ingen alternativer. Heller ikke utenfor bygrensen:

– Jeg tenker at vi skal finnes sentralt, og det finnes mange forslag om steder i Oslo, og så har det dukket opp forslag om steder som Lysaker, Fornebu eller Lillestrøm. Akkurat nå vil jeg verken utelukke eller bekrefte at jeg vil et spesifikt sted, sier Eriksen, som kan ha en sjanse til å se prosessen over målstreken.

Hans andre og siste mulige åremål i stillingen går ut i 2025.

Powered by Labrador CMS