Redaktør i Josimar, Håvard Melnæs, her fra en appell under Amnestys demonstrasjon utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo i 2020.

Josimar hardt ut mot advokatfirma: – Fremmer trusler mot pressefriheten

Har publisert svar til Simonsen Vogt Wiig.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Søndag fikk fotballmagasinet Josimar et brev fra advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig. På vegne av den qatarske komiteen som organiserer fotball-VM 2022, blir det krevet at Josimar fjerner deler av en kritisk sak.

Josimar har svart på henvendelsen fra komiteen og publisert begge brevene.

I svaret fra Josimar, der det går fram at det ikke er aktuelt å endre i artikkelen, rettes det også kritikk mot advokatfirmaet bak henvendelsen.

– Trusler mot pressefriheten

I svarbrevet er Josimar-redaktør Håvard Melnæs svært kritisk til at advokatfirmaet har latt seg hyre inn av Qatar. Han etterlyser en høyere etisk standard:

«Vi registrerer at dere fremmer trusler mot pressefriheten på vegne av en autokratisk stat her i Norge», skriver han i sitt svar (oversatt fra engelsk).

Han påpeker også at Simonsen Vogt Wiig, ifølge deres egne nettsider, lenge har støttet Amnesty International.

– Ingen interessekonflikt

Partner i Simonsen Vogt Wiig, Mona Søyland, sier til Dagens Næringsliv at de har fulgt sine egne standardrutiner for opprettelse av nye oppdrag.

– Det er ingen interessekonflikt her. Vår støtte til Amnesty legger ingen begrensninger for hvilke oppdrag våre advokater kan påta seg. Det følger også av de advokatetiske regler at en advokat har krav på ikke å bli identifisert med sin klient, skriver hun i en e-post til avisa.

Håvard Melnæs og assosiert partner i Simonsen Vogt Wiig, Ørjan Salvesen Haukaas, har ikke svart på Journalistens henvendelser onsdag.

Powered by Labrador CMS