Frida Brembo er NRKs kvinne i Narvik. – For min del at jeg er uredd når det kommer til å kaste meg ut i arbeidet.
Frida Brembo er NRKs kvinne i Narvik. – For min del at jeg er uredd når det kommer til å kaste meg ut i arbeidet.

NRK Nordland

Frida Brembo er NRKs eneste journalist i Narvik: – Jeg er ikke redd for å ha spisse albuer

Av og til savner hun å jobbe tettere med en redaksjon, men tar ellers imot alle typer utfordringer på strak arm.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Til høsten er det to år siden Frida Brembo ble NRK Nordlands nye journalist og reporter på lokalkontoret i hjembyen Narvik. Her styrer hun skuta for området alene, og må både stille på direktesendt tv, i radio og skrive nettsaker.

– Det har vært en bratt læringskurve. Jeg hadde aldri jobbet med hverken tv eller radio før, men ble sendt live på hovedkanalen til NRK på min andre arbeidsdag, sier Brembo til Journalisten og tilføyer:

– Jeg må være ganske selvgående, da jeg ikke kan be noen om å gjøre jobben for meg. Men det gjør at jeg lærer noe nytt hele tiden.

Føler på ansvar

Brembo mener lokalkontorene til NRK er en av deres største styrker, fordi de speiler hele landet. Personlig føler hun på et ansvar for å ta opp de viktigste sakene i regionen.

– Jobber man i en større redaksjon så kan man slippe litt mer tak. Mens jeg føler jeg alltid må følge med på nyhetsbildet. Hvis ikke jeg jobber, er det ingen andre som dekker området på samme måte, sier hun og påpeker at hun har god kontakt med desken i Bodø, men at det er sjeldent de sender journalister til Narvik.

Av og til savner hun å diskutere sakene med en kollega. Det gjør at hun må stole på seg selv og på kunnskapen hun har om faget det gjelder. Samtidig finnes det fordeler ved å være alene: Hun kan styre arbeidshverdagen sin selv, og ingen sjekker om hun sitter litt lenger ute i sola under lunsjpausen.

– Men etter hvert blir en kanskje litt sær om en skal jobbe tett på et lokalsamfunn alene over mange år. Jeg liker at jeg av og til kan dra på oppdrag til Bodø og jobbe med kolleger.

Frida Brembo var programleder under fjordårets valgsending i Nordland.
Frida Brembo var programleder under fjordårets valgsending i Nordland.

Iblant savner Brembo å være en del av en større redaksjon.

– Det gjør jeg. Det er det ikke noe tvil om. Nå er jeg heldig som har fått være med på graveprosjekter, en podkast og vært programleder mens jeg har hatt jobben, men jeg føler jeg må jobbe ekstra for det. Jeg føler at mulighetene for dem som er på et lokalkontor er naturlig nok litt mindre enn de som sitter i de større redaksjonene.

Varierende hverdag

Jobben til Brembo består av varierte arbeidsoppgaver. Hun er både skrivende journalist, lager podkast, har tv-innslag i Dagsrevyen og andre programmer. Hun er også sin egen stillfotograf, videofotograf, og lyd- og videoklipper.

Dessuten er det til tider mye reising, overtid og helgearbeid, forteller Brembo.

– Jeg må tenke på veldig mange ting samtidig når jeg både må ta stillbilder, sette opp kamera og filme, og samtidig instruere kildene om hva de skal gjøre når jeg filmer for direktesendinger, sier hun og legger til:

Frida Brembo med NRK-kollega Lydia Gieselmann i podkast-studio.
Frida Brembo med NRK-kollega Lydia Gieselmann i podkast-studio.

– Det er stressende, men det er også utrolig artig. Jeg har etter hvert utviklet en enorm kunnskap og ferdigheter jeg ikke hadde fra før.

Brembo har vokst opp i Narvik. Hun har et bredt kildenettnettverk og er godt kjent med det som beveger seg i lokalområdet.

– Man er veldig tett på menneskene og man lever i samme samfunn som man skal dekke, på godt og vondt.

– Har det vært en bilulykke og jeg rykker ut, så vet jeg aldri om jeg kjenner de som er involvert.

Utfordringene kommer særlig når hun skal omtale saker med et kritisk blikk, selv om hun bor tett med for eksempel de lokale politikerne og næringslivet.

– Jeg er ikke redd for å ha spisse albuer og stille de vanskelige spørsmålene. Det er jobben og en del av det å være lokaljournalist.

Ung trebarnsmor

Brembo er i starten av tredveårene og trebarnsmor. Hun hadde nylig født tvillinger da hun begynte i jobben i Narvik. Tvillingene var bare noen måneder gamle, og det var barnefaren som tok ut den største andelen av foreldrepermisjonen slik at Brembo kunne jobbe.

Jobben på lokalkontoret virket spennende og utfordrende, samtidig som hun ønsket å bosette seg fast i barndomsbyen.

– Jeg har en stor kjærlighet for Nord-Norge. I mediebildet blir landsdelen Nord-Norge litt glemt, men det er en viktig landsdel der det skjer mye spennende, sier hun.

Videre mener hun det ville vært unaturlig om ikke NRK hadde en egen journalist i Narvik, som er Nordlands tredje største by. I tillegg reiser hun en del rundt i fylket.

Uredd og kritisk

– Hvilke egenskaper tenker du er viktige for å jobbe på lokalkontor?

– Å være uredd når det kommer til å kaste seg ut i arbeidet. Man må være kunnskapshungrig og nysgjerrig. Det var mange ting jeg aldri hadde gjort før jeg fikk jobben. Det er med ærefrykt man er NRKs representant på lokalkontor, og jeg er veldig takknemlig for tillitten.

Og så må en være uredd for kritikk, sier Brembo. I et lite samfunn som det i Narvik, tar det ikke lang tid før de fleste kjenner igjen NRKs lokaljournalist, forteller hun.

– Jeg har blitt et kjent fjes, og mange vet hvem jeg er.

Så når det kommer kritikk på en lokal sak, eller en sak NRK velger å ikke prioriterer, føler Brembo at kritikken er rettet mot henne, selv om hun har redaktører bak seg som gjør de store vurderingene.

– Man får et lite eierskap til samfunnet rundt seg. Jeg føler på et ansvar for at de viktige nyhetene fra mitt dekningsområde kommer ut til folk.Powered by Labrador CMS