Aftonbladets kulturredaktør Åsa Linderborg mener det er vrient å argumentere internt for hvorfor akkurat kulturjournalistene skal ha bedre betalt. Foto: NTB scanpix
Aftonbladets kulturredaktør Åsa Linderborg mener det er vrient å argumentere internt for hvorfor akkurat kulturjournalistene skal ha bedre betalt. Foto: NTB scanpix

– Det er et helvete å være sosialist og ha arbeidsgiveransvar

Frilanser-opprør i Sverige.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

23 frilansmedarbeidere tilknyttet Aftonbladet Kultur krever høyere honorar, skriver svenske Journalisten.

Ifølge det svenske fagbladet fikk de i fjor forhandlet honoraret opp med 600 kroner, etter at nivået ikke hadde blitt hevet siden 2009. Nå krever de ytterligere økning.

– Når man ser hvor mye vi henger etter sammenlignet med ansatte journalister eller prisstigningen, er det sjokkerende tall. Det kan ikke fortsette slik, sier frilansjournalist Petter Larson til svenske Journalisten.

Kulturredaktør Åsa Linderborg, også kjent i Norge som forfatter, forteller at hun har lite å jobbe med:

– Jeg har fått budsjettkutt, så jeg har mindre penger å bruke. Jeg hevet anmelderhonoraret med 15 prosent i fjor, og jeg har lovet at jeg skal heve alle honorarer etter konsumprisindeksen neste år, sier Linderborg.

Kulturredaktøren uttaler at de lave honorarene er et «jättestort» problem. Men:

– Det er vanskelig å argumentere i en intern budsjettprosess for at akkurat kulturjournalister skal ha bedre betalt når kulturjournalistikken er det feltet som sliter mest med å hevde seg digitalt. Jeg står på deres side, eller jeg vil stå på deres side... Det er et helvete å være sosialist og ha arbeidsgiveransvar, sier kulturredaktøren.

Powered by Labrador CMS