NJs politiske ledelse, leder Dag Idar Tryggestad og nestleder Hege Fagerheim, her under Arendalsuka.
NJs politiske ledelse, leder Dag Idar Tryggestad og nestleder Hege Fagerheim, her under Arendalsuka.

Norsk Journalistlag

Nå vil NJ-ledelsen i gang med «Prosjekt 10.000»

Ser potensial blant uorganiserte og medlemmer i andre fagforeninger i mediebransjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Både medlemsundersøkelse og annen kartlegging viser at det er mulig å hente mange nye medlemmer til Norsk Journalistlag.

Derfor vil NJ-ledelsen i gang med et langsiktig prosjekt mot en magisk grense: 10.000 NJ-medlemmer. Det beskriver de i et forslag som skal legges fram når landsstyret møtes senere denne uka.

Per i dag har fagforeningen 8189 medlemmer.

NJ-ledelsen vil nå legge ballen helt død for organisasjonsprosessen som skulle pågå fram mot landsmøtet 2023, og pense ressurser fra denne prosessen over til «Prosjekt 10.000».

Men organisasjonsprosessen har bidratt til kunnskap og en «uttalt større aksept» for en vid fortolkning av medlemskriteriene, skriver NJ-ledelsen i notatet:

«Dette åpner for nye medlemsgrupper som man definerer til å 'bidra til redaksjonelle produkter'. Dette er viktig for å kunne rigge organisasjonen til å verve de nye yrkesgruppene som hele tiden kommer i vår bransje. Det betyr at det også er et stort rekrutteringspotensial blant ansatte som enten er uorganisert i dag, eller er medlemmer av andre fagforeninger og er på andre tariffavtaler».

NJ har også jaktet milepælen tidligere, og kommet lovlig nært: I 2008 hadde NJ 9739 medlemmer.

10.000-grensa er et langsiktig mål, som skal arbeides mot på en måte som «ikke skaper konflikt eller strid» med konkurrerende fagforeninger i bransjen, understreker NJ-ledelsen.

Som også påpeker at 10.000 medlemmer er en konkret terskel for at en fagforening kan ha innstillingsrett for Arbeidsretten, og dermed kan utpeke tidligere tillitsvalgte som lekdommere i saker som ofte har stor prinsipiell betydning for medlemmene.

Dette er de konkrete forslagene til landsstyret:

  • Landsstyret anbefales å vedta at NJ avslutter den pågående organisasjonsprosessen og viderefører den med Prosjekt 10 000.
  • De midlene og personellressursene som ble satt av til å jobbe med organisasjonsprosessen fram mot landsmøtet i 2023, omdisponeres til prosjektet.
  • Landsstyret får en grundig gjennomgang av prosjektets design, mål/delmål og tidslinje på sitt møte 19.-21. oktober 2022 for eventuelle justeringer og endelig vedtak om hvordan prosjektet skal gjennomføres.
  • Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.
Powered by Labrador CMS