Helge Lurås er redaktør for Resett.

Resett-redaktør avblåser jakten på medlemskap i presseforeningene etter MBL-nei

– Nå er frontene klart etablert og det er kanskje det beste.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Resett har fått nei på søknaden om innpass hos Mediebedriftenes landsforening (MBL), en avgjørelse redaktør Helge Lurås omtaler som «helt forventet».

Resett søkte MBL-medlemskap etter å ha fått søknaden til Norsk Redaktørforening (NR) avvist for andre gang. Bakgrunnen er et ønske om tilgang til behandling hos PFU, pressekonferanser og Stortingets presselosje.

– Frontene klart etablert

I en nyhetssak hos egen avis kommenterer Lurås selv at avslaget var forventet siden «det er de samme menneskene fra de samme mediebedriftene som sitter i hovedstyret i MBL som også sitter i Redaktørforeningen».

Han ser på avslaget som et ytterligere bevis for at de etablerte mediene ser på Resett som en trussel:

– Hvis noen var i tvil om at Resett representerer noe nytt i norsk medielandsskap, får man det virkelig bekreftet nå, sier Lurås, og videre:

– Vi har lojale lesere som støtter oss økonomisk og vi finner også måter å omgå de ulemper det medfører å ikke ha tilgang til presseforbundet. Nå er frontene klart etablert og det er kanskje det beste.

– Paradoks

Samtidig forteller Lurås at det ikke er aktuelt med flere søknader til MBL eller NR.

I en e-post til Journalisten beskriver Lurås at det er PFU-tilgangen som er hovedmotivasjonen for søknadene. Han viser til at NTB har innført begrensninger for kunder som ikke kan klages inn for PFU.

– Publikum bør ha en mulighet til å klage inn Resett dersom de føler seg utsatt for brudd på Vær værsom-plakaten. At NR og MBL nå bidrar til å hindre publikum den rettigheten, er et paradoks her. Resett blir ikke borte selv om vi ikke er en del av Presseforbundet og PFU, skriver Lurås.

Det nylige avslaget fra MBLs hovedstyre begrunnes med at Resett ikke oppfyller kravene til en publisistisk virksomhet.

Powered by Labrador CMS