Marit Ulriksen, sjefredaktør i Rana Blad, reagerer på at styret i Helse Nord jobbet bak lukkede dører i en pause. Helse Nord avviser at det var dette som skjedde.

Styret i Helse Nord tok møtepause, men jobbet i realiteten bak lukkede dører, mener Rana Blad og Nordlys

Klages inn til Sivilombudsmannen av de to avisene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi opplevde det som en reell lukking av styremøtet, og det er alvorlig. Dette er en sak av stor offentlig betydning og interesse, som har pågått i mange år, sier sjefredaktør Marit Ulriksen i Rana Blad til Journalisten.

Avisene Nordlys og Rana Blad har gått sammen om å klage inn Helse Nord til Sivilombudsmannen.

Betent sak

Da styret i Helse Nord skulle behandle siste del av den svært betente saken om Helgelandssykehuset, opplevde avisene at møtet i realiteten ble lukket under deler av behandlinga. Lukkinga var forkledd som en pause, mener de.

Rana Blad har selv omtalt saken, og Ulriksen har skrevet en kommentar.

Helse Nord avviser – se svar nederst i denne saken.

«Riktignok ble den delen av møtet annonsert som en 'kaffepause'. Realitetene er imidlertid at styret fortsatte sine drøftelser bak lukkede dører. 'Kaffepausen' ble gjentatte ganger utvidet og varte tilslutt i hele 50 minutter», skriver Ulriksen i klagen, som også er signert sjefredaktør i Nordlys, Helge Nitteberg.

– Dette er svært alvorlig. Det er et viktig prinsipp at møtene skal være åpne, uansett alvorlighetsgrad. Dette var en betent sak, og hvis man skal ha tillit til beslutninger som tas, så må publikum ha tillit til prosessen, sier Nitteberg til Journalisten.

– Her er det grunn til å stille store spørsmål til prosessen. Det er åpenbart at det har skjedd ting på bakrommet, fortsetter han.

Helge Nitteberg, sjefredaktør i Nordlys.

På møtet ble et enstemmig styre i Helse Nord enige om å anbefale ett stort sykehus på Helgeland, på to steder. Hovedsykehuset vil de ha i Sandnessjøen, og akuttsykehus i Rana. Rana Blad dekket møtet med journalist og fotograf Øyvind Bratt, mens fra Nordlys i Tromsø var politisk redaktør Skjalg Fjellheim på plass for å kommentere beslutninga.

I strid med reglene

I klagen beskriver redaktørene at det umiddelbart etter den såkalte kaffepausen kom et nytt forslag til vedtak på bordet – et forslag som ikke var drøfta i den åpne delen av møtet.

Les hele klagen her.

«Forslaget som kom på bordet etter 'kaffepausen' ble enstemmig vedtatt, samtidig som styremedlemmer tilkjennegjorde at de allerede hadde ferdigskrevne protokolltilførsler til det enstemmige vedtaket de visste ville komme».

Til sammen viser dette, mener redaktørene, at den såkalte kaffepausen «i realiteten var en fortsettelse av saksbehandlingen i det åpne møtet, men nå bak lukkede dører – uten presse og publikum til stede», og de mener dette strider med saksbehandlingsreglene i helseforetaksloven.

Helse Nord-styret tok en 50 minutter lang kaffepause fra det viktige møtet. Da de kom ut hadde de klart et nytt forslag.

Da pausen varte og rakk, tok Rana Blads fotograf Øyvind Bratt etter hvert flere bilder av døra, som var lukket under den 50 minutter lange kaffepausen.

– Forslaget var ikke nytt

Styreleder Renate Larsen i Helse Nord sa til Rana blad etter møtet at hun mener det er helt uproblematisk at styret trakk seg tilbake for å formulere sine forslag.

– Vi hadde diskutert saken i syv timer, og kommet så langt det er mulig. Det ble klart at noen medlemmer ville fremme egne forslag. Da trakk styret seg tilbake for å formulere det, og for å bli enige om hvordan vi skulle organisere møtet videre, sa styrelederen til avisen.

Helse Nord RHF avviser at styremøtet ble lukket. Mandag sendte de svar på klagen til Nordlys og Rana Blad, hvor de skriver:

«Forslaget som ble vedtatt var ikke nytt, men bygget på adm. direktørs forslag som var innstilt som vedtak i saken og allerede diskutert i styremøtet».

De avviser også at pausen var en kaffepause:

«Det foregikk ikke saksbehandling i pausen. Vi registrerer at media omtaler dette som en 'kaffepause'. Det ordet ble ikke brukt og er noe media selv har valgt å bruke».

Les hele svarbrevet fra Helse Nord her.

Powered by Labrador CMS