Foto: Bård Gudim - Oslo - Norway

Ville trekke VG-intervju

VG valgte å gjengi samtalen, også Tybring-Gjeddes angrep på journalistens spørsmål.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Stortingsrepresentant og leder av Oslo Frp Christian Tybring-Gjedde, gikk i går fra debattstudio til studio etter kronikken der han angriper Arbeiderpartiets innvandringspolitikk.

Blant de mange som intervjuet ham, var VG. Resultatet er en helside i dagens avis og artikkel på nett. Intervjuet avsluttes slik:

«Tybring-Gjedde har ønsket å trekke intervjuet, men VG har likevel valgt å trykke det.»

På kamp

– Jeg befant med på Bolteløkka og så sønnen min spille fotball, sier Frp-politikeren til Journalisten. – Og svarte ja til intervju, slik vi politikere jo gjerne gjør.

Tybring-Gjedde mener journalist Tora Bakke Håndlykken stilte stadig mer vinklede spørsmål. Han følte at hensikten var å framstille ham som rasist. Et spørsmål om det «er for mange barn med innvandringsbakgrunn i 17. mai-toget i Oslo», fikk det til å sprekke for politikeren (se faktaboks).

– Jeg sa at jeg likevel ikke ville gi intervjuet. Da jeg ringte vaktsjef om det samme, fikk jeg opplyst at de hadde bestemt seg for å trykke og at de hadde samtalen på bånd. Jeg trodde de hadde plikt til å opplyse om opptak.»

Frp-politikeren sier i ettertid at intervjuet er til å leve med, men innrømmer at han var ganske sint i går:

– Jeg måtte ta et ekstra glass rødvin.

Opptak

Tybring-Gjedde reagerer på at VG tok opp intervjuet på bånd, uten først å opplyse om det. Han er også kritisk til at avisa gjengir utbruddet hans:

– Det blir litt som å spørre «har du sluttet å slå kona». Da blir man usaklig selv, og så gjengir man det.

Nyhetsredaktør Helje Solberg i VG sier Oslo-politikeren underveis ga uttrykk for at han mislikte spørsmålene og derfor ville trekke hele intervjuet.

– Det aksepterte vi ikke. Tybring-Gjedde må forvente kritiske spørsmål etter kronikken. I tråd med Vær varsom-plakaten er det vår holdning at endring av avgitte uttalelser bør begrenses til endring av faktiske feil.

– Reagerte han på andre spørsmål enn det om 17. mai-toget?

– Jeg har inntrykk av at han reagerte på flere kritiske spørsmål.

– Men intervjuet forløper tilsynelatende normalt til vi kommer så langt?

– Han reagerte på en rekke av de kritiske spørsmålene vi stilte, blant annet om hva han mente med at norsk kultur skvises. Vi mente de var relevante.

– Spørsmålet om barn i 17. mai-toget er vel litt retorisk?

– Jeg mener det er et godt og kritisk spørsmål til Tybring-Gjedde i denne debatten. Selvsagt er det også retorisk.

Solberg forteller at VG ofte tar opp intervjuer på bånd for å sikre at de kan gjengi korrekt. Det finnes ikke noen forpliktelse til å varsle opptak av en samtale man selv deltar i.

– Dette intervjuet er vel et eksempel på at det kan ha vært viktig å bruke bånd.

Solberg viser til at det ikke er uenighet om hvilke ord som falt under intervjuet. Hun forteller også at Tybring-Gjedde i morges sendte journalisten en SMS med ønske om å skvære opp.

Powered by Labrador CMS