Henrik Evertsson er årets frilanser. Foto: Andrea Gjestvang

Årets frilanser er fotojournalist Henrik Evertsson

Får prisen for granskninga av Den nordiske motstandsbevegelsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det er veldig hedrende. Når jeg hørte at jeg var vinner av prisen hadde jeg vanskeligheter med å tro at det var sant, sier fotojournalist Henrik Evertsson til Journalisten i en tekstmelding.

Han ble kåret til Årets frilanser under årsmøtefesten til organisasjonen fredag kveld. Evertson blir vinner for sitt arbeid med dokumentaren Rasekrigerne om Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM), som ble sendt på NRK Brennpunkt.

Det melder NJ Frilans i en pressemelding fredag kveld.

– Det er en ære og jeg håper mitt arbeid som frilanser kan inspirere mine kollegaer i Norge, som jeg inspireres av dem, skriver vinneren videre.

– Mye av journalistikken om ekstremisme er først og fremst at man snakker om dem og ikke med dem. Det var min inngang, sa Evertsson til Journalisten da han var SKUP-aktuell med dokumentaren.

I 2015 begynte han arbeidet med det tre år lang dokumentarprosjektet om DNM. I første omgang som et skoleprosjekt på fotojournalistutdanninga ved Oslomet. Men da han hadde han praksis i NRK Brennpunkt fikk han mulighet til å pitche ideen.

– Hvis du får denne ideen igjennom i NRK, skal jeg være med, sa Brennpunkt-fotograf og klipper Jørn Norstrøm til den unge fotojournaliststudenten den gang. Og slik ble det.

Dokumentaren nådde ut til nærmere 800 000 nordmenn gjennom NRK, og har også vært innslag i historieundervisningen i norske skoler. Vinneren har reist rundt landet med dokumentaren og bidratt i diskusjoner rundt temaet.

Prisen for Årets frilanser består av et diplom og 20.000 kroner.

– Først skal jeg betale NJ-kontingenten, som jeg henger litt etter med, sa Evertson ifølge pressemeldinga.

– Resten av pengene skal gå til et nytt, spennende frilansprosjekt. De kommer godt med.

Årets jury bestod av journalist Ingerid Salvesen (juryleder), fjorårets vinner av «Årets frilanser» Sindre Leganger, fotojournalist Andrea Gjestvang og redaktør for broen.xyz Hilde Sandvik.

Powered by Labrador CMS