Stortingsrepresentant Kathy Lie (SV) sier at de får saken om momsfritak tilbake og skal kna mer på den før sommeren.

Statsbudsjettet 2023

Ikke gjennomslag for SV – blir verken momsfritak eller økt pressestøtte

Svært skuffende, mener både Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Som Journalisten har skrevet tidligere ønsket SV i sitt alternative statsbudsjett å øke den totale pressestøtten med 58 millioner kroner.

Samtidig ønsket partiet, i motsetning til regjeringen, å beholde momsfritaket for elektroniske medier.

Ikke gjennomslag

Men i budsjettet som regjeringspartiene og SV presenterte i dag, har sistnevnte ikke fått gjennomslag for sine mediepolitiske ønsker.

Mediepolitisk talsperson i partiet, Kathy Lie, sier til Journalisten at de sloss for de store, virkningsfulle ordningene til det siste.

– Vi fikk ikke gjennomslag for pengene til å opprettholde momsfritaket for elektroniske nyhetsmedier, skriver Lie i en sms.

SV fikk imidlertid inn et anmodningsvedtak om at regjeringen skal vurdere hvordan de kan sikre at endringen i momsregelverket ikke går ut over lokale og regionale avisers mulighet til å produsere levende lyd og bilde innen revidert budsjett, ifølge Lie.

– Det er med andre ord en sak vi får tilbake og kan kna mer på før sommeren, skriver hun.

Hun legger til:

– Mesteparten av pengene har denne gangen gått til å sikre folk ytelser så de kan komme seg gjennom trange økonomiske tider.

– Svært skuffet

Norsk Journalistlag-leder Dag Idar Tryggestad skriver i en epost til Journalisten at de er svært skuffet.

– Dette er ikke er fremtidsrettet mediepolitikk. I lengden er det publikum som taper på dette, påpeker Tryggestad.

Han mener flertallets forslag om å vurdere tiltak for å sikre at lokal- og regionalaviser ikke får begrensninger i muligheten til produksjon av video og lyd gjennom momsendringer, bare skaper ny forvirring.

– Et momsfritak må gjelde all journalistikk.

Forslaget er lite prinsipielt og inviterer bare til synsing om hvem som er innenfor og hvem som er utenfor en slik ordning, skriver NJ-lederen.

– Hva med nisjemedier, fagpresse og andre som har store strategier for satsing på lyd og bilde. Blir dette gjennomført politikk er jeg redd for at det vil mer bidra til å dempe innovasjonen enn å fremme den.

Bekymret

Også generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, skriver til Journalisten at det er skuffende at SV ikke fikk gjennomslag for momsfritaket eller økt pressestøtte.

– Vi er bekymret for konsekvensene av kuttet i mva-fritak. Anmodningsvedtaket er et forsøk på å sikre seg mot uheldige konsekvenser for lokale og regionale medier, men det garanterer jo ingenting. Her har vi i mediebransjen en jobb å gjøre i tida som kommer, skriver Nybø.

Powered by Labrador CMS