Daniel Andersson brukte kamera skjult i en veske for å dokumentere hverdagen i Sverigedemokraternas kommunikasjonsavdeling.

Journalisten gikk undercover i tre måneder før avsløringen om Sverige­demokraterna

Wallraffet som nettkriger.

Publisert

– Jeg takket ja uten å tenke etter så grundig, men så vokste snøballen bare videre, sier journalist Daniel Andersson til Sveriges Radio-podkasten «Medierna»

I TV 4-dokumentaren «Undercover i trollfabriken» avslører Andersson og graveredaksjonen i «Kalla fakta» at Sverigedemokraternas kommunikasjonsavdeling driver 23 sosiale medier-kontorer, uten at dette blir opplyst.

Kontoene har navn som «Politiskt inkorrekt» och «Vita Kränkta Kvinnor», og sprer villedende informasjon i form av bilder, klipp og memes, ifølge kanalen.

– Snøballen vokste

I researchfasen tok Andersson jobb i kommunikasjonsavdelingen, der han «wallraffet» i tre måneder.

Metoden har fått navn etter tyske Günter Wallraff, som flere ganger antok skjult identitet for å granske ulike miljøer. Han jobbet blant annet i avisa BILD-Zeitung under pseudonym for å avsløre avisas metoder.

Andersson forteller i podkasten at «Kalla fakta»-journalist Emil Hellerud kom med ham til ideen i 2023, mens Andersson var praktikant i redaksjonen.

Han leste seg opp og byttet klesstil til «billige dresser» for å passe inn. Utrustet med kamera skjult i en veske og skjult lydinnspilling på telefonen, gikk han til jobb i kommunikasjonsavdelingen i månedsvis.

– Merkelig å vite

Det var en spesiell og utmattende opplevelse på det mellommenneskelige plan, og ikke noe Andersson egentlig hadde spesielt lyst til, forteller han i podkasten. Likevel vurderte han at saken var alvorlig nok til at innsatsen var verdt det.

– Man føler hele tiden at det er uetisk. Man kommer jo nært innpå mennesker, og det er merkelig å vite i etterkant at de føler seg sveket.

Sverigedemokraternas kommunikasjonssjef Joakim Wallerstein har i et tidligere intervju med programmet erkjent at partiet driver anonyme kontorer, men motsatt seg begrepet «trollfabrikk» fordi han mener innholdet de sprer er sant.Powered by Labrador CMS