Landsmøtet til Norsk Journalistlag (NJ) bestemte torsdag morgen at organisasjonen aktivt skal tenke på klima og miljø i sitt arbeid. Her under opptellinga av stemmeberettigede. Foto: Kristine Lindebø

Landsmøtet bestemte at NJ aktivt skal tenke grønt i sitt arbeid

Miljøtiltak inn i tiltaksplanen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Landsmøtet til Norsk Journalistlag (NJ) bestemte torsdag morgen at organisasjonen aktivt skal tenke på klima og miljø i sitt arbeid.

Dette ble enstemmig vedtatt sammen med resten av det politiske programmet, av de 134 stemmeberettigede som var tilstede i salen. Senere ble miljøtiltak også tatt inn i tiltaksplanen.

Nytt punkt om klima og miljø i NJs politiske program lyder: «NJ erkjenner klimautfordringene, og skal aktivt tenke grønt i sitt arbeid».

Landsstyrets Pål Hellesnes presenterte redaksjonskomiteens forslag fra talestolen på NJs landsmøte. Foto: Kristine Lindebø

– Et politisk standpunkt

– Det har vært viktig for ganske mange, både i og utenfor komiteen, at dette ikke skal oppfattes som hva mediene skal kunne skrive om klima. Det er viktig at forslaget er et politisk standpunkt for organisasjonen, sa Pål Hellesnes, landsstyremedlem og medlem av redaksjonskomiteen, som natt til torsdag har forholdt seg til innkomne forslag og levert sitt forslag til innstilling.

– Så er det viktig at plattformen er en politisk plattform, ikke en tiltaksplan, da kan vi ikke ha et punkt som ramser opp ulike tiltak, sa Hellesnes.

Men klima- og miljøhensyn fant også veien inn i NJs tiltaksplan for de neste to årene: Punktet «NJ skal iverksette miljøtiltak innad i organisasjonen» ble enstemmig vedtatt.

- Det vil bety at landsstyret må tilbake hit om to år, svare på hva de har gjort i perioden og stå til rette for det, sa NJ-nestleder Dag Idar Tryggestad da han presenterte redaksjonskomiteens innstilling til tiltaksplanen fra talerstolen.

Mot falske nyheter

Et annet vedtatt programforslag komiteen selv forfattet, etter flere innkomne forslag, hanldet om «fake news», og lyder:

«NJ vil kjempe mot falske nyheter og undergraving av redaktørstyrte, journalistiske medier, og arbeide for å fremme den faktabaserte journalistikken».

Har engasjert

Det politiske programmet ble enstemmig vedtatt av de 134 stemmeberettigede tilstede i salen. Det opprinnelige forslaget om NJs klima- og miljøavtrykk kom fra lokallaget NJ Møre og Romsdal, og har skapt engasjement, både i forkant av, og under landsmøtet.

En av dem som tok til orde for en konkretisering av punktet var leder i Bergen Journalistlag, Jens Kihl:

Leder Jens Kihl i Bergen Journalistlag. Foto: Nils Martin Silvola

– Jeg håper at vi kan komme tilbake om to år og si: «ja, vi har gjort konkrete ting. Det trenger ikke være kjempestore ting, men går an å ta dette litt mer konkret ned på jorda, og få et punkt som er litt mer tydelig enn det det er nå, sa han onsdag fra talerstolen.

Også Alf Bergin i NJ Frilans mente forslaget fra landsstyret var for lite konkret, spesielt med tanke på formuleringa «søke å redusere»:

– Hvor har dere tenkt å sende den søknaden? Hvilke tiltak har dere tenkt å sette i verk? For meg blir det et sovende punkt, det er tomt som i ei nygravd grav. Da er det nesten like greit å kutte punktet, det forplikter ingenting, sier ingenting.

Landsmøtet har pågått siden tirsdag, og delegater fra NJs lokallag, konsernlag, redaksjonsklubber og landsstyre har diskutert endringer i NJs vedtekter, NJs politiske program – som er den overordnede politikken til fagforeninga, og NJs tiltaksplan – som er de prioriterte områdene fagforeninga skal jobbe med i perioden.

Powered by Labrador CMS