Wibecke Lie gikk av i fjor etter om lag 40 år i NTB. Foto: Kathrine Geard

Hedret av Kongen

Men tidligere kongereporter mottar fortjenstmedalje med blandede følelser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Pensjonert NTB-journalist Wibecke Lie mottok onsdag Kongens fortjenstmedalje i sølv. Lie gikk av i fjor etter om lag 40 års innsats for nyhetsbyrået. Hun har dekket kongehuset i nær 25 år, seinest som frilanser i forbindelse med kronprinsessebryllupet i Stockholm i sommer.

– Jeg må si at jeg fikk sjokk. Journalister skal jo ikke få slike utmerkelser. Så min første reaksjon var at dette er pinlig og at det vil være vanskelig å akseptere medaljen, sier Lie til Journalisten.no.

Lot seg overbevise

Men hun lot seg overbevise av familien og tidligere kolleger i NTB. Hun understreker at hun oppfatter medaljen som en heder til NTB.

– Jeg deler i høyeste grad denne utmerkelsen mine tidligere kolleger. I tråd med NTBs prinsipper har vi drevet en redelig og nøktern journalistikk overfor kongehuset. Dekningen har verken vært skandalepreget eller panegyrisk. Jeg har skrevet ting som ikke har falt i god jord på Slottet, poengterer Lie.

Var i audiens

25. mai i år var Lie og NRKs mangeårige kongereporter Anne Torjusson Diesen i audiens hos kong Harald og dronning Sonja. Kongeparet ønsket å takke dem personlig for samarbeidet. Lie og Torjusson Diesen er ifølge Slottet de første mediefolk som har fått en slik invitasjon.

Også Torjusson Diesen har mottatt Kongens fortjenstmedalje i sølv, i forbindelse med at hun gikk av med pensjon i fjor.

Er betenkt

Lie gir klart uttrykk for at hun er betenkt over all oppmerksomheten fra de kongelige. Fortjenstmedaljen ble formelt sendt til NTB via fylkesmannen i Oslo og Akershus. I brevet fra fylkesmannen begrunnes hederen med lang og tro tjeneste for NTB.

NTB-sjef Pål Bjerketvedt bekrefter at Lie mottar fortjenstmedaljen for sitt journalistiske virke, ikke bare for dekningen av kongehuset.

– Det er veldig hyggelig at Wibecke får medaljen. Hun er en utmerket representant for NTBs journalistikk og fortjener i høyeste grad en utmerkelse. Hun har hatt en sterk journalistisk integritet, uansett hva hun har jobbet med.

Bjerketvedt legger til at Lies journalistikk har vært preget av kvalitet, troverdighet og pålitelighet.

– Wibecke har hatt en forbilledlig faglig distanse til både kongehuset og andre kilder.

– Har ikke vært servil

Lie understreker nok en gang at hun ikke har mottatt fortjenstmedaljen for å ha skrevet pent om kongen.

– NTB har ikke vært mer servile på dette området enn for eksempel i dekningen av politikk. Journalistikken har forandret seg kolossalt, og er i dag mye mer nyhetsorientert.

Onsdag kveld ble Wibecke Lie feiret under en middag med NTBs ledelse. Også hennes mann og barn var invitert.

Powered by Labrador CMS