Den svenske journalisten Kim Wall ble brutalt drept på jobb. Foto: Tom Wall

Madsen får fengsel på livstid

Funnet skyldig i drapet på journalist Kim Wall. – Et kynisk og planlagt drap, sa dommeren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tingretten i København mener Peter Madsen (47) er skyldig i å ha drept den svenske journalisten Kim Wall (30). Han dømmes til fengsel på livstid.

Dommerne, som består av en fagdommer og to meddommere, mener dermed det er bevist at Madsen drepte Wall om bord i ubåten Nautilus 10. august i fjor.

Madsen ble funnet skyldig på samtlige tiltalepunkter om drap, seksuell mishandling og likeskjending. Dommen som ble avsagt onsdag klokken 13, er enstemmig og i tråd med aktors påstand. Fengsel på livstid er den strengeste straffen man kan idømmes i Danmark.

Peter Madsen, iført svarte klær, satt og kikket ned i bordet da dommen ble lest opp, melder danske medier. Walls foreldre, som har fulgt det meste av saken, var ikke til stede i retten da dommen ble lest opp.

– Kynisk og planlagt drap

Gjennom elleve rettsmøter har dommer Anette Burkø og de to meddommerne møtt Peter Madsens venner, kollegaer og elskerinner i Københavns tingrett.

Ifølge Burkø blir Madsen idømt fengsel på livstid på grunn av sakens karakter. Det hører med til sjeldenhetene at et enkeltstående drap på en voksen person straffes med fengsel på livstid, ifølge danske medier.

– Det er snakk om et kynisk og planlagt drap, sa Burkø da dommen ble lest opp.

Retten besluttet at han fortsatt skal sitte fengslet i påvente av ankesaken.

Saken har vakt stor oppsikt verden over, etter at den startet i august i fjor.

Erkjente likskjendingen

Frilansjournalisten Wall jobbet med en sak om Madsen, og etter flere forsøk sa 47-åringen ja. Intervjuet skulle foregå 10. august i Madsens egenbygde ubåt. Ved 19-tiden forlot de Refshaleøen i København.

Fartøyet ble meldt savnet seks timer senere av Walls kjæreste. Etter en leteaksjon ble ubåten funnet fredag 11. august i Køge Bugt sør for København. En halvtime senere sank båten. Madsen ble berget, men det var ingen spor etter Wall.

Halvannen uke etter at hun ble meldt savnet, ble torsoen av Wall funnet i strandkanten ved Amager i København. I løpet av høsten ble resten av kroppsdelene funnet.

I retten har Madsen kun erkjent likskjendingen, men har hevdet at Wall døde som følge av kullosforgiftning om bord i ubåten. Dette har blitt avvist av flere vitner i saken.

Powered by Labrador CMS