Kulturdepartementets menneskrerettspris for 2022 ble torsdag tildelt Stavanger Aftenblad for sakskomplekset «Politimakt mot barn».
Kulturdepartementets menneskrerettspris for 2022 ble torsdag tildelt Stavanger Aftenblad for sakskomplekset «Politimakt mot barn».

NRs høstmøte:

Menneskerettspris til Aftenbladet

– Viser at undersøkende journalistikk kan være avgjørende for å avdekke brudd på grunnleggende menneskerettigheter, sier Trettebergstuen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kultur- og likestillingsdepartementets menneskerettspris for 2022 ble i dag gitt til Stavanger Aftenblad under høstmøtet i Norsk Redaktørforening (NR).

Prisen deles ut annethvert år til journalistikk som i særlig høy grad har satt søkelyset på aktuelle menneskerettighetsspørsmål i Norge.

En gruppe journalister, researchere, utviklere og designere i Stavanger Aftenblad får prisen for et omfattende sakskompleks kalt «Politimakt mot barn», som er publisert over en periode på halvannet år.

– «Politimakt mot barn» er et viktig journalistisk prosjekt som viser at undersøkende journalistikk kan være avgjørende for å avdekke brudd på grunnleggende menneskerettigheter, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Arbeidet består av flere dokumentarer, over 50 nyhetsartikler, videoer og podkaster.

Det er journalistene Tove Bjørnå, Thomas Ergo, Tor-Arne Vikingstad, utvikler Øyvind Røysland, designer Inga Sverdrup, samt researcherne Christine Andersen Johnsen og Hanne Undem som står bak sakskomplekset.

– Vi er helt avhengige av at journalister stiller kritiske spørsmål og holder myndighetspersoner ansvarlige. Jeg vil derfor berømme Stavanger Aftenblad for jobben som er gjort i dette prosjektet, sier Trettebergstuen og fortsetter:

– Gjennom imponerende research har de gått til kjernen av pressens samfunnsoppdrag, som handler om å avdekke kritikkverdige forhold, og beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter, institusjoner, private foretak, eller andre,

Prisen er en pengegave på 100 000 kroner, og et trykk av kunstneren Cathrine Alice Liberg.

Juryen har bestått av Jens Barland, førsteamanuensis og prorektor ved Høyskolen Kristiania, Kiran Aziz, leder for ansvarlige investeringer hos KLP Kapitalforvaltning, og Hege Lamark, dosent ved Nord Universitet.


Powered by Labrador CMS