Tuva Strøm Johannesen er journalist i TU Media. Foto: Heidi Sævold

MORGENRUTINEN:
TUs Tuva Strøm Johannesen leter etter gode saker i hodene til de hun møter, hører eller ser

Et intervju med VR-briller er noe av det rareste hun har gjort i jobben.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Tuva Strøm Johannesen er journalist i Teknisk Ukeblad, TU.no.

– Kaffe eller te?

– Kaffe frem til klokken 14, så går jeg over på te.

– Hva har du på nattbordet?

– Dagbok og mobil.

– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?

– Når jeg våkner. TU via nyhetsbrev, deretter skrur jeg på NRK nyhetsmorgen. Leser Aftenposten og mer TU på bussen, samt går gjennom nyheter innen temaene jeg dekker i TU fra daglige Google Alerts jeg får i innboksen.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

«Alle bærekraftsmålene er nådd over hele kloden».

– Hvor leter du etter gode saker?

I hodene til de jeg møter, hører eller ser.

– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt og hvorfor?

Silvija Seres. Hun er et forbilde. Det er få som har den innsikten og det overblikket på teknologiske trender i Norge. Hun drar kunnskap ut av fagtunge eksperter, og renvasker språket deres slik at resten av oss kan fatte hva de snakker om. Dyktig på intervjuteknikk.

– Hva er din viktigste egenskap som journalist, og hvordan bruker du den?

– At jeg er nysgjerrig, ydmyk og ikke gir meg hvis det er noe jeg ikke forstår. Jeg spør til jeg får en forklaring som jeg kan klare å videreformidle.

– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?

– Nylig gjorde jeg et intervju i VR. Avataren min møtte intervjupersonens avatar i VR på en 3D-modell av en bru som skal bygges i Sørum kommune. I virkeligheten stod vi ved siden hverandre på et kontor i Trondheim. Både fotografen i TU, Eirik Urke, og jeg filmet det hele med VR-brillene vi hadde på oss. Utrolig kul måte å lage en videoreportasje på.

– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?

– Jeg strigråt da jeg leste saken om gameren Mats. Et fantastisk rigg av NRK. Jeg fikk et nytt syn på gaming. Overføringsverdien er at jeg ble minnet på hvor viktig det er å tenke utenfor boksen, og bruke en journalistisk vinkling som kan bidra til et mer åpent og opplyst samfunn.

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?

– Irriterer meg ikke så mye, men kan henge meg opp i nyhetsspråk som «vi erfarer» eller «vi kjenner til». Opplever det som en hersketeknikk fra journalistens side - en ovenfra og ned-holdning.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?

– Som nett-nisjejournalist er det avklaringen rundt digital nullmoms. Vi dekker og går i dybden på nyheter som berører en stor del av Norges befolkning. Hvorfor skal momsfritak på digitale abonnement gjelde eksempelvis VG+, men ikke fagpressejournalistikk? Det er forskjellsbehandling mellom to aktører som begge utfyller et samfunnsoppdrag.

– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Stoppet opp lenge da jeg så utstillingen av Årets avistegning på Norsk Journalistlags landsmøte forrige uke. Imponerende hvordan noen kan klare å kommentere så presist med en tegning. Den som traff meg mest var Andreas Brekkes tegning om hatytringer. Det gjør vondt å tenke på hva unge blir utsatt for på nett, og at vi ikke klarer å stoppe det.

– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?

– Jeg har ikke gått inn for å teste det ut, men tror jeg ville klart meg noen timer. Jeg må ikke se på den hvert ledige minutt, men det er en trygghet å ha den tilgjengelig. På kvelden syns jeg likevel det er godt å legge mobilen litt lenger unna enn armlengdes avstand.

– Når logger du av for kvelden?

– Helt av? Når jeg sovner.

Powered by Labrador CMS