Fredag har Aftenpostens morgenutgave Facebooks logo

Sjefredaktør Espen Egil Hansen bytter logo på avisen og tar oppgjør med Facebook som overredaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ideen kom fra Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen. Etter å ha sett de siste ukers diskusjoner og slettinger av Nick Uts bilde av en gråtende, naken Kim Phuc fra Vietnam-krigen har han valgt å bytte ut avisens tradisjonsrike mastehode med Facebooks og henvender seg til Facebooks grunnlegger og eier med krigstyper på blå bakgrunn “Dear Mark Zuckerberg”.

Her kan du lese Hansens brev

Dråpen som fikk Hansens beger til å renne over, og som førte til et langt åpent brev fra Aftenpostens toppsjef til Facebooks toppsjef var en epost mediehuset fikk onsdag. Fra Facebooks kontor i Hamburg kom en oppfordring til Aftenpostens sjefredaktør om å slette Nick Uts historiske krigsfotografi som illustrerte en artikkel. Noe som slettes ikke er vanlig. 

Statsminister Erna Solberg har postet det ikoniske fotografiet på Facebook fredag morgen og er kritisk til slettingen av bildet.

- I motsetning til Tom Egeland fikk vi en epost fra kontoret i Amsterdam i går, og så begynte å skrive på et svar til dette i går kveld. Og mens vi gjorde det forsvant innlegget. De har skrevet til oss, men klarte ikke vente lenge på svar, sier Hansen til Journalisten.

Tar oppgjør

I brevet til Zuckerberg gjør Hansen det klart at han ikke vil etterkomme kravet fra nettsamfunnet.

Sjefredaktør Espen Egil Hansen vil ikke etterkommeslettekrav fra Facebook. Foto: Birgit Dannenberg
Sjefredaktør Espen Egil Hansen vil ikke etterkomme
slettekrav fra Facebook. Foto: Birgit Dannenberg

LES OGSÅ: Norske redaktører er ambivalente til Facebook. Mener nettsamfunnet er er uforutsigbart og uberegnelig

Snarere tar Hansen et kraftig oppgjør med Facebooks opptreden de siste uker. Hansen sier til Journalisten at han opplever at Zuckerberg nå har gjort seg til overredaktør. Noe han egentlig mener Zuckerberg har gjort en stund. 

- Dette er på et nivå som gjør at han burde tenke seg om. Facebook bidrar på denne måten til et samfunn som vi ikke vil ha. Et samfunn hvor bare minste felles multiplum tillattes. De kan godt kjøre sin policy, men i den kraft de oppnår gjennom sin posisjon er det ikke en nøytral tjenesteleverandør. Han er blitt verdens mektigste redaktør som styrer stoff den ene eller andre veien. 

LES OGSÅ: Dette bildet vil ikke Facebook du skal se

Vil lage alternativ

Aftenpostens sjefredaktør har ingen illusjon om at Zuckerberg kommer til å lese det han skriver. Men han vil likevel si i fra høyt og tydelig. 

Aftenpostens forside 9. september 2016
Aftenpostens forside 9. september 2016

- Det er dette jeg tror på. På samme måte som det var riktig å trykke Nick Uts bilde i sin tid, har jeg tro på at det er riktig å si i fra. 

Han erkjenner at Facebook likevel er en viktig kanal for publisister som ønsker å nå ut til mange. Samtidig har ikke dette gjort han mindre tent på å bygge et godt alternativ til Facebook for journalistikken.

- Vi kan lære av Facebook i å bygge opp en plattform, men da en plattform som er bygget for uavhengig journalistikk og det er ikke Facebook. 

Flere utestengt

Forfatter Tom Egelands post for et par uker siden var starten på det som gjennom de siste ukenes diskusjoner, redaksjonelle omtaler og støttepostinger. Ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen drøftet problemet ved at Facebook sletter bildet, samt at nettsamfunnet ikke svarer på medienes henvendelser i en lederartikkel. Det førte til at han onsdag ettermiddag ble utestengt fra Facebook i 24 timer. Det samme skjedde med Egeland tidligere i uken. Han forteller at han fikk mye støtte fra norske redaktører, men han ble sittende igjen med en del spørsmål.

LES OGSÅ: Tom Egelands seks spørsmål til norske redaktører om deres forhold til Facebook

Så langt har Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen svart på Egelands spørsmål. Han understreker at det er Dagbladet og Markussen som redigerer det journalistiske arbeidet i avisen, ikke Facebook.

-  Jeg har redaktøransvar for alt vi publiserer. Men de kan selvsagt bestemme hvilken trafikk de vil sende til oss. Slik vil det alltid være.  

Også Dagbladet har publisert Nick Uts bilde. Dette ligger fortsatt i nettsamfunnet.

Powered by Labrador CMS