Under dagens møte i PFU konkluderte utvalget med at Nidaros ikke har brutt god presseskikk. Bildet viser Ellen Ophaug (t.v.), Anne Weider Aasen og Gunnar Kagge på et tidligere møte.

Pressens Faglige Utvalg:

Nidaros-redaktøren kalte fotballagent for «svindler-Jim»: Gikk fri i PFU

I presseetisk grenseland, mener Pressens Faglige Utvalg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under årets første møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU) i dag, landet utvalget på at Nidaros ikke har brutt god presseskikk.

Bakgrunnen for klagen er en Twitter-melding fra ansvarlig redaktør i avisa, der han skriver at en fotballspiller «... signerer med Svindler-Jim». Klager er fotballagent Jim Solbakken. Han leser meldingen i lys av nyheten om at Rosenborg-spiller Ole Sæter knyttet seg til hans agentselskap.

Solbakken mener at meldingen må sees som en del av den redaksjonelle virksomheten i Nidaros. Meldingen ble publisert fra redaktørens private Twitter-profil, og som svar på en melding fra en annen person.

– Jeg synes dette er et eksempel på skikkelig dårlig folkeskikk, men jeg er usikker på om det er dårlig presseetikk, sa utvalgsmedlem Øyvind Kvalnes under diskusjonen.

– Utenfor PFUs mandat

Klagen gjelder Vær Varsom-plakatens punkt 2.2 om redaksjonell uavhengighet, 3.2 om opplysningskontroll, 4.1 om saklighet og omtanke, 4.13 om rettelse og 4.14 om samtidig imøtegåelse.

Nidaros avviser å ha brutt god presseskikk. Slik avisen ser det, faller publiseringen utenfor PFUs mandat fordi meldingen ikke er del av Nidaros’ redaksjonelle publiseringen, men en privat ytring fra redaktøren.

Norsk Presseforbund har på sin side fastslått at klagen kan behandles av PFU.

– Dersom ytringen åpenbart er en del av det redaksjonelle, kan den behandles av PFU. I dette tilfellet mener vi at den er det, fordi den bygger på en redaksjonell sak Nidaros har, sa generalsekretær Elin Floberghagen.

Særstilling for redaktører

Diskusjonen i utvalget var preget av usikkerhet knyttet til hvorvidt Twitter-meldingen kan anses som redaksjonelt tilknyttet.

– Redaktører og journalister er i en særstilling når de står for meningsinnhold i sosiale medier. Der har man et mindre handlingsrom, spesielt redaktører, sa PFU-leder Anne Weider Aasen.

Hun la vekt på at saken ville sett annerledes ut om det var en journalist som publiserte meldingen. Der er redaktører i en særstilling, fordi man er meningsberettiget, sa Weider Aasen.

– Selv om det er helt i grenseland, er det likevel innenfor det som må kunne ytres i det offentlige rom.

Powered by Labrador CMS