Tuncay Özkan får 15 minutter til å forsvare seg mot anklagene. Dersom han ikke blir trodd vil han bli dømt til livstidsdom.

NJ følger rettssak i Tyrkia

Vil vise sin avsky. Journalist har sittet fem år i fengsel uten bevis.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I dag får den tyrkiske journalisten Tuncay Özkan svare på tiltalen om forræderi. En tiltale han har sittet fengslet for i fem år, og det ifølge Stein Svendsen i Norsk Journalistlag uten et eneste konkret bevis.

Svendsen forteller at dersom den tyrkiske journalisten dømmes etter anklagene, vil det innebære livstidsstraff. Til sitt forsvar får Özkan 15 minutters taletid til å forklare seg. Tyrkiske myndigheter har satt av to timer til rettssaken som skal gå i fengselet.

– Mannen har sittet snart i fem år i fengsel. Det er dypt opprørende. Det er ikke en bananrepublikk vi snakker om, det er Tyrkia, sier Svendsen på telefonen fra flyplassen.

Han skal følge rettssaken som observatør for NJ. Journalistlaget har «adoptert» Özkan.

– Vi håper på å gjøre folk oppmerksom på de prosessene som foregår i landet, og vise at vi er sterkt kritisk til dem.

European Federation of Journalists (EFJ) har kongress i disse dager. Der har NJs leder Thomas Spence fra talerstolen tatt avstand fra behandlingen av Özkan og kunngjort at NJ sender en observatør.

Svendsen forklarer at Özkan langt ifra er den eneste journalisten som sitter fengslet i påvente av rettssak basert på indisier.

– Det er kun indisier de legger fram i retten og på bakgrunn av disse krever de livstid … det er ille. Vi drar til Tyrkia som en venn i håp om at det skal gå an å bringe fokus på saken og kunne formidle at vi, og veldig mange med oss, er opprørte over denne situasjon.

Özkan startet sin journalistiske løpebane i 1981. Han har startet to tvkanaler og arbeidet for flere av Tyrias største aviser, aviser, ifølge Wikipedia. Nettleksikonet opplyser at han ledet partiet Yeni fram til arrestasjonen i 2008 og at han er tiltalt for medlemskap i organisasjonen Ergenekon. Myndighetene hevder gruppen er terroristisk og at den  planlegger et sekulært militærkupp mot regjeringspartiet AKP.

 

Powered by Labrador CMS