Advarer mot kutt i tradisjonsrike kurs

Mer enn femti års kurstradisjon ved Nordisk Journalistcenter i Århus kan bli rasert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De 16 deltakerne på Nordisk Journalistcenters «Århus 2008»-kurs har sendt brev til Nordisk Ministerråd. I brevet advares det mot kraftige kutt i NJCs 2009-budsjett. Saken kommer opp til behandling tidlig i neste uke, i forbindelse med møtet i ministerrådet.

Ifølge de protesterende journalistene planlegger eierne å redusere bevilgningen til senteret med 23,6 prosent neste år.

Kurs i femti år

«Det vil formodentlig bety at flere kurstilbud står i fare for ikke å kunne gjennomføres. Blant annet ryktes det at besparelsene også kan komme til å ramme det to måneders-kurset som har vært på programmet hvert år i mer enn femti år. Ingen er vel bedre til å formidle nordiske spørsmål i de nordiske lands medier enn nordiske journalister. Men det krever innsikt på tvers av geografi, språk og kultur, og derfor er NJCs kurstilbud en unik mulighet til å fordype seg i problemstillinger som er unike for de nordiske landene», skriver de 16 journalistene.

De fire norske deltakerne på årets Århus-kurs er Håkon Glatvet-Prahl fra Bergens Tidende, Jens Bertel Kyed fra NRK Nordland, Nils Mehren fra NRK Troms og Finnmark og Gunnar Okstad fra Adresseavisen.

Anbefaler samarbeid

Journalistene mener at Nordisk Ministerråd heller bør vurdere å bygge ut samarbeidet mellom NJC, Danmarks Journalisthøjskole og Århus Universitet, for å sikre flere kompetansegivende utdanningstilbud for journalister og andre medarbeidere med interesse for nordiske spørsmål.

Powered by Labrador CMS