Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland i Høyesterett under Kunda-saken. Arkivfoto Journalisten
Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland i Høyesterett under Kunda-saken. Arkivfoto Journalisten

Avisa Nordland klaget inn til PFU for dekning av celleprøvesaken

Nordlandssykehuset mener avisen har brutt fem punkter i Vær Varsom-plakaten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er Nordlandssykehuset som har klaget inn Avisa Nordland (AN) for fem artikler publisert i desember i fjor og februar i år. Artiklene handler om den såkalte celleprøvesaken, som har rullet i ANs spalter siden mars 2014.

Reportasjeserien gransker hvorfor Nordlandssykehuset ikke klarte å oppdage kreft i livmorhalsen på en 36 år gammel kvinne før på femte forsøk.

Journalist Siri Gulliksen har tidligere vunnet flere journalistpriser for dekningen. AN omtaler selv klagen onsdag.

Fem punkter

I klagen til Pressens faglige utvalg (PFU) kritiserer Nordlandssykehuset avisen både for tidligere dekning, og for å bryte Vær Varsom-plakater i publiseringer det siste halve året.

I klagen som er underskrevet av sykehusdirektør Paul Martin Strand og kommunikasjonssjef Randi Angelsen heter det blant annet at Avisa Nordland i tre år har gitt sykehuset skylden for at kvinner har utviklet livmorhalskreft.

Det vises til at seks kvinner har anmeldt sykehuset, men at politiet henla saken i desember i fjor, og at Fylkesmannen har konkludert med at sykehuset ikke har brutt kravet om forsvarlighet i spesialhelsetjenesteloven.

Avisen er klaget inn for å ha brutt punktene 3.2 om kritisk valg av kilder, 4.1 om saklighet og omtanke, 4.13 om retting av feil og 4.14 om samtidig imøtegåelse.

Til egen avis sier sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen at avisen har mottatt klagen.

– Den er til vurdering. Vi skal håndtere klagen overfor PFU. De er derfor ikke riktig av meg å kommentere innholdet i klagen nå, sier Hanssen til egen avis.

Les hele den 20 sider lange klagen her.

Powered by Labrador CMS