Espen Olsen Langfeldt, programredaktør i Nyhetsdivisjonen, understreker at det skal foreligge gode grunner før NRK bruker AI-genererte illustrasjoner som en del av nyhetsvirksomheten.
Espen Olsen Langfeldt, programredaktør i Nyhetsdivisjonen, understreker at det skal foreligge gode grunner før NRK bruker AI-genererte illustrasjoner som en del av nyhetsvirksomheten.

Kunstig intelligens:

NRK brukte AI-illustrasjon ved en feil i omtalen av strømpriser

– Nå må vi gjennomgå litt rutiner for hva slags bilder som ligger lagret internt, sier programredaktøren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I går ettermiddag publiserte NRK en nyhetsoppdatering om at strømprisene var forventet å stupe. Oppdateringen var illustrert med et bilde av strømmaster, med påfølgende bilde-byline: «Generert av Midjourney (AI)».

Ifølge egen nettside er Midjourney et uavhengig forskningslaboratorium som produserer et kunstig intelligensprogram som lager bilder basert på tekstbeskrivelser. AI er forkortelsen for «artificial intelligence» – kunstig intelligens på norsk.

Senere samme dag ble illustrasjonen erstattet med et NTB-bilde av lignende strømmaster.

Skjermbildet til venstre viser den opprinnelige nyhetsmeldingen med AI-illustrasjonen, som altså ikke er et fotografi, men en illustrasjon generert av Midjourney. Skjermbildet til høyre viser den oppdaterte nyhetsmeldingen med et annet bilde.

Programredaktør i Nyhetsdivisjonen, Espen Olsen Langfeldt, bekrefter overfor Journalisten at den opprinnelige AI-illustrasjonen ble brukt ved en feiltakelse.

– Dette bildet, som da altså er en AI-generert illustrasjon, ble lastet opp i vår database for en tid tilbake. Den ble lastet opp ved en feil i går, og årsaken til det er at metadata ikke er blitt lest godt nok, sier Langfeldt.

Illustrasjonen ble byttet ut med et annet bilde da feilen ble oppdaget.

– Generelt sett skal det være gode grunner til å bruke AI-genererte illustrasjoner som en del av vår nyhetsvirksomhet. Nå må vi gjennomgå litt rutiner for hva slags bilder som ligger lagret internt, forklarer programredaktøren.

Powered by Labrador CMS