Om forslaget om husholdningsbidrag blir vedtatt av Stortinget kan NRK se fram til en pen økning i sine inntekter.

Foreslår å kreve NRK-lisens fra alle husstander

Forslaget fra regjeringens ekspertgruppe vil gi NRK nærmere 300 millioner kroner ekstra i inntekter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Rimmereidutvalget foreslår å kreve NRK-avgift fra alle husstander uavhengig av om de har tv. Det vil gi NRK nærmere 300 millioner kroner ekstra i inntekter.

– Dagens lisensordning, som er tilknyttet fjernsynsapparat, er ikke bærekraftig. Andelen av husstander som har fjernsynsapparater er også fallende, sier lederen for ­utvalget, Tore Olaf Rimmereid, til Dagens Næringsliv.

I dag trenger ikke personer som ser NRK gjennom smarttelefoner og PC-skjermer, å betale lisens.

Les også: – Betydelige fordeler med lisens

Vil unngå gratispassasjerer

– Det skal ikke være sånn at lovlige gratispassasjer skal kunne se NRK helt lovlig – uten å betale for det, sier Rimmereid.

Det såkalte husholdningsbidraget vil øke NRKs inntekter med 4 til 5 prosent. I 2015 dro NRK inn i overkant av 5,4 milliarder kroner i lisens, noe som betyr at statskanalen kan plusse på rundt 270 millioner kroner til – om modellen blir vedtatt av Stortinget.

Skeptiske politikere

– Jeg er litt usikker på om jeg synes denne ordningen er rettferdig, sier Høyres mediepolitiske talsmann Kårsten Eidem Løvaas.

Fremskrittspartiets kulturpolitisk talsmann Ib Thomsen er heller ikke særlig imponert.

– Jeg mener dette er lite nytenkende og en dårlig løsning. Den vil naturligvis gi mer penger i kassen til NRK, men for publikum er dette utelukkende negativt, sier hun.

I oktober i fjor satte regjeringen ned ekspertutvalget som skulle foreslå ulike modeller for fremtidig finansiering av NRK. Rapporten overleveres kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) fredag.

Se Journalistens dekning av NRK

Powered by Labrador CMS