Nyhetssjef i NRK Vestfold og Telemark sier feilen er svært alvorlig, særlig midt under en valgkamp.

NRK måtte avpublisere feilaktig Infact-måling: – Svært alvorlig

– Alle tallene var feil. Alle, sier nyhetssjef Richard Aune. 

Publisert Sist oppdatert

Fredag  morgen publiserte NRK Vestfold og Telemark en meningsmåling gjort av Infact. 

Tallene fra meningsmålingen var oppsiktsvekkende og hadde flere gode nyhetspoenger, ifølge nyhetssjef Richard Aune

Høyre hadde gått tilbake 8,8 prosentpoeng, borgerlig side hadde mistet flertall i fylket, og INP lå på vippen. 

Det var bare ett problem: Tallene var feil. 

– Alvorlig

Fredag formiddag ga Infact NRK beskjed om at de hadde gjort en feil, og at tallene måtte trekkes.  

– Alle tallene var feil. Alle. Og mandatberegningen var feil, sier Aune til Journalisten. 

NRK valgte umiddelbart å avpublisere saken, ifølge Aune, som understreker at dette er svært alvorlig, særlig midt under en valgkamp.

– Det skal ikke skje. Man legger til grunn at tall fra et meningsmålingsinstitutt skal være kvalitetssikret, men vi beklager på det sterkeste å ha publisert noe som ikke er riktig, sier han. 

Lå ute tre timer

Saken fra meningsmålingen lå ute under på den regionale siden til NRK.no, og ble omtalt på NRK Radio under Vestfoldseningen. Aune anslår at saken ble avpublisert etter rundt tre timer. 

– Nå kommer vi til å be Infact om en grundig redegjørelse om hva som faktisk har skjedd, og vil innkalle til et møte for å forstå hva feilen var, sier han. 

Meningsmålingen var bestilt i samarbeid med Vestfold-avisene fra Amedia, Sandefjords BladØstlandsposten,Gjengangeren og Tønsbergs Blad

Flere publiserte feil

Sandefjords Blad rakk ifølge redaktør Steinar Ulrichsen ikke å publisere noe om saken, mens Torgeir Lorentzen, redaktør i Gjengangeren, sier til Journalisten at de hadde sak ute med de gale tallene først, men at de nå har endret til de riktige tallene.

– Det er en ganske fortvila situasjon hvor vi setter vår lit til en profesjonell leverandør. At dette skjer to uker før valget er veldig uheldig. Vi kan ikke gjøre annet en å forsøke å rydde opp i etterkant å forklare hva som har skjedd, sier Lorentzen. 

Nyhetsredaktør i Tønsbergs Blad, Erik Wold Aunemo, bekrefter overfor Journalisten at de også avpubliserte sak med feil tall, mens Journalisten har foreløpig ikke lyktes å komme i kontakt med Østlandsposten.  

Fredag morgen sendte NTB også ut sitatsak om tallene.

De opplyser til Journalisten fredag ettermiddag at kundene blir orientert om feilen og bes bruke den nye informasjonen om saken. 

Infact beklager

Daglig leder i Infact, Lars Helander, sier til Journalisten at det var feil i en vektenøkkel som gjorde at tallene ikke ble riktige og at de måtte trekke målingen. 

– Feilen oppstod fordi Vestfold ikke lenger er et eget fylke, men er slått sammen med Telemark, sier Helander.

Feilen ble oppdaget fredag morgen, og det ble gjort en korrigering som nå er sendt til NRK og Amedia-avisene, sier Helander.  

– Det var en menneskelig feil og det beklager vi. Vi tar dette veldig alvorlig, avslutter Infact-sjefen.

Powered by Labrador CMS