Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Sterke reaksjoner: – Angrep på den frie journalistikken

Qatar-pågripelse av NRK-journalister vekker harme.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi ser svært alvorlig på at to av våre medarbeidere er blitt arrestert og avhørt i forbindelse med sitt journalistiske arbeid, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til NRK.

Sent tirsdag kveld meldte flere medier at NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani hadde blitt pågrepet mens de var på reportasjereise i Qatar.

Journalistene er nå på vei til Norge igjen, etter nær to døgn i arresten.

NRK har ikke fått noen forklaring på hvorfor journalistene ble arrestert.

– Pressefriheten er fundamental for NRK og alle uavhengige medier. Vi har ikke fått noen forklaring fra myndighetene i Qatar, men det er vanskelig å tolke dette som noe annet enn et angrep på den frie journalistikken. Det er uholdbart at media blir hindret i å utøve fri og uavhengig journalistikk i forbindelse med verdens største idrettsarrangement, fortsetter kringkastingssjefen.

Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund sier til VG at hun mener norske myndigheter og fotballorganisasjonen bør protestere arrestasjonen av journalistene på det sterkeste.

– Dette er helt uakseptabelt og oppsiktsvekkende. Det ser ut som et krystallklart forsøk på å hindre journalistikk, og dermed et brudd på pressefriheten, sier Floberghagen til VG.

Fotballpresident Terje Svendsen sier til NRK at han reagerer meget sterkt på nyheten.

– Vi er glade for at de norske journalistene nå er på vei hjem. Det er helt uakseptabelt at qatarske myndigheter arresterer journalister som driver saklig, kritisk journalistikk. Vi reagerer meget sterkt på dette og er dypt bekymret for journalisters vilkår i Qatar, sier Svendsen til NRK.

Norsk Journalistlag (NJ) reagerer også sterkt.

– Det er et uholdbart angrep på pressefriheten at myndighetene i Qatar hindrer våre kolleger i å vise fram et bredt bilde av hva som skjer i landet, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

– Arrestasjonen av NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani lover svært dårlig for det kommende idrettsarrangementet, sier Tryggestad.

Venstre-leder Guri Melby krever at regjeringen komme på banen.

Venstre har tidligere tatt til orde for politisk boikott av fotball-VM og OL i Kina.

Melby mener det er urovekkende at de to norske journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani satt fengslet i over 30 timer i Qatar i forbindelse med en reportasjereise.

– Dette har regjeringen valgt å overse, og ikke fulgt opp. Derfor vil jeg og Venstre be regjeringen om en redegjørelse i Stortinget for å få drøftet hvordan Norge som land skal forholde seg til store idrettsarrangement der det også er grove menneskerettsbrudd, skriver Venstre-lederen i en uttalelse til NTB.

Idrettspresident Berit Kjøll er urolig på vegne av journalister fram mot VM.

– Disse opplysningene er rystende, sjokkerende og totalt uakseptable. Vi tar på det sterkeste avstand fra at journalister, enten de kommer fra Norge eller fra andre land, og som utfører sitt samfunnsoppdrag for å dekke forberedelsene til internasjonale idrettsmesterskap, blir arrestert, sier Kjøll i en pressemelding.

– Det må nå bli en slutt på å tildele store internasjonale mesterskap til land som ikke respekterer pressefriheten og ytringsfriheten, sier Kjøll.

– Hendelsene gjør oss urolig for hvordan myndighetene i Qatar nå vil behandle andre journalister som skal dekke forberedelsene og gjennomføringen av fotball-VM i 2022, sier idrettspresidenten.

Powered by Labrador CMS