NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk.

Baneheia-saken

NRK-redaktør beklager: – Har sviktet vår oppgave i Baneheia-saken

Per Arne Kalbakk peker på «journalistisk pinlig» grunn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«NRK har også sviktet i Baneheia-saken», er tittel på en kommentar fra NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk publisert mandag.

Kalbakk skriver om fredagens innstilling fra Riksadvokaten om frifinnelse for Viggo Kristiansen, og vender blikket mot NRKs egen redaksjonelle dekning av saken de siste årene.

Og tar sterk selvkritikk på vegne av NRK:

– NRK har dekket alle rundene i Gjenopptakelseskommisjonen redaksjonelt, men vi har i veldig liten grad problematisert kommisjonens avvisninger av saken, skriver Kalbakk blant annet.

NRK burde gjort mer for å drive selvstendig, undersøkende journalistikk om bevisene i sakene - og om ikke før, så i alle fall etter Bjørn Olav Jahrs første bok om saken fra 2017, skriver Kalbakk.

Han mener at et «element av redaksjonell berøringsangst» har spilt inn:

– Mange journalister og redaktører har kviet seg for å påføre jentenes familier den ekstra belastningen vi visste det ville være, om vi satte saken på dagsordenen på ny. En konsekvens av dette har vært at vi dessverre har stilt flere kritiske spørsmål om hvorfor advokatene stadig har krevd saken gjenopptatt enn vi har stilt kritiske spørsmål om at det faktisk aldri har eksistert bevis som har knyttet Viggo Kristiansen til åstedet – snarere tvert imot, som vi nå vet, skriver etikkredaktøren.

Og videre:

– Men den viktigste grunnen til at NRK har gjort en for dårlig jobb med Baneheia-saken, er antakelig like enkel som den er journalistisk pinlig: Vi har trodd på at dommen i Baneheia-saken er riktig.

Kalbakk avslutter med å beklage at NRK har sviktet sin oppgave i Baneheia-saken.

Les hele kommentaren hos NRK.no.Powered by Labrador CMS