NRKs midtøstenkorrespondent Yama Wolasmal får spesialoppdrag under fotball-VM i Qatar.

Qatar 2022

NRK sender Yama Wolasmal til Qatar under fotball-VM

Flere erfarne nyhetsjournalister drar til Qatar under VM.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK forbereder seg på å sende og dekke fotball-VM i Qatar, som går av stabelen i november.

Sammen med TV 2 har den skattefinansierte allmennkringkasteren betalt rundt 100 millioner kroner for senderetteighetene, og deler kampene mellom seg som i flere tidligere mesterskap.

Men NRK sender også nyhetsjournalister for å sette kritisk søkelys på «det kontroversielle bakteppet», skriver de i en artikkel på sine pressesider:

Andreas Hagen, Malin Jørnholt, Yama Wolasmal og Haron Hussain vil være på plass i Qatar for å sette fokus på det kontroversielle bakteppet, i tillegg til å formidle siste nytt fra det som skjer på banen.

Wolasmal er til vanlig NRKs midtøstenkorrespondent, og har blant annet rapportert fra både Afghanistan og Ukraina det siste året.

– Dette er mitt første samarbeid med Sporten. Vi retter selvsagt søkelyset på kontroversene knyttet til Qatar-VM, men jeg vil også prøve å få frem hvor mye folk i Midtøsten faktisk gleder seg til dette mesterskapet. Og hva det betyr for over 400 millioner mennesker som bor i regionen jeg dekker, sier Wolasmal i artikkelen.

NRK har selv møtt utfordringene ved å bedrive journalistikk i og om Qatar: Det er under et år siden to NRK-journalister satt fengslet i halvannet døgn i landet.

Det er også satt ned en egen gravegruppe som ifølge NRK er godt i gang med den kritiske journalistikken knyttet til mesterskapet.

– Vår ambisjon er å fortelle hele historien om mesterskapet. Vi skal sende kampene, men vi skal også bruke den store interessen til å formidle nyhetene og historiene som Qatar og FIFA ikke ønsker å fortelle. Det skal vi ha som ambisjon i sendingene våre, og i den løpende nyhetsdekningen vår på TV, radio og nett, sier Espen Olsen Langfeldt, sportsredaktør i NRK, i samme artikkel.

Det er Ingerid Stenvold og Emil Gukild som skal lede NRKs studiosendinger fra Oslo under mesterskapet.

I tillegg til sitt sportsteam sender TV 2 fem nyhetsjournalister for å dekke mesterskapet i Qatar: Arilas Ould-Saada, Trine Melheim Næss, Bent Skjærstad, Kadafi Zaman og Fayroz Chamdid.

Teamleder i Qatar blir TV 2s utenrikssjef Aslaug Henriksen.

– Det kontroversielle bakteppet styrker behovet for journalistikk og for vår tilstedeværelse i regionen. Vi møter migrantarbeidere i deres respektive land for å høre deres opplevelser. Vi ønsker å være nyansert og nysgjerrig og dyrke nettopp ambivalensen i dette mesterskapet. Det blir et spennende samarbeid mellom nyheter og sport der jeg håper vi klarer den vanskelige øvelsen å være kritiske og entusiastiske på en og samme tid. Alltid med et mål om å sette ting i kontekst, og et genuint ønske om å forstå, og bringe den forståelsen videre, sier Henriksen i NRK-artikkelen.

Powered by Labrador CMS