Daniel Poohl. redaktør i Expo. Foto:Kathrine Geard

Avviser Breiviks mediekritikk

Kommentatorer mener Breivik bommer i sitt syn på mediene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag gikk terrortiltalte Anders Behring Breivik til kraftig angrep på medier og journalister under forsvarstalen i tingretten. Terroristen påsto blant annet at medier og nyhetsbyråer driver «systematisk sensur», og han hevdet blant annet at norske journalistlærere er marxister.

Journalister og nyhetsbyråer er ikke objektive, men politiske aktivister, sa Breivik.

Han fulgte opp med at det har ført til at det ikke finnes reell ytringsfrihet i Norge. Breivik hevdet at «meningstyranniet er den virkelige terroren». Det har ført til at han har mistet troen på demokratiet.

Lite nytt

Redaktør Daniel Poohl i det antirasistiske tidsskriftet Expo avviser Breiviks påstander. Poohl mener at det ikke er noe nytt i massedrapsmannens påstand om at journalister er politiske aktivister.

 – Han preges av en idé om et kvoteringssystem for meninger i mediene, og at journalistene er soldater i et propagandamaskineri, sier Poohl.

– Har han noen poenger eller vil du avvise alt?

 – Spørsmålet er om en journalist alltid utgår fra en ideologi eller om journalisten jobber ut fra hva som er interessant og hva folk snakker om. Det har ikke vært stille i mediene om brennende forsteder i Paris. Breivik ser alt svart/hvitt. Jeg kjøper ikke det resonnementet. Jeg tror journalister er interessert i å gå dypere ned i spørsmål.

Enkelt

 Expo-redaktøren mener at Breiviks kritikk ikke bør rettes mot journalistene, men snarere medieeierne. Samtidig viser han til at eierne har hatt økonomiske motiver for å skrive om ekstreme krefter.

 – Det finnes britiske medier som har tjent penger på det, som The Sun. De har skrevet mye mot muslimer og radikale islamister.

 Poohl mener at talen til Breivik faller sammen.

 – Resonnementet er for enkelt. Det er ikke noe som hindrer noen i å starte en avis om de ønsker det. I Sverige har en høyreekstrem ukeavis støtte, men det er ingen som vil lese den fordi den er så dårlig.

 Konspirasjon

 NRK-kommentator Magnus Takvam mener Breivik kan ha noen poenger i sin mediekritikk, men understreker at påstandene må sees ut fra hans ekstreme ståsted.

 – Du oppfatter ikke han som en samfunnsdebattant på linje med andre, sier Takvam.

 – Han kan ha noen poenger og observasjoner som det er hold i likevel. Det er mulig mediene har vært for kritiske mot Fremskrittspartiet, men han snakker om en konspirasjon. Om at eliter i samfunnet, Arbeiderpartiet og lærere er i en multikulturell pakt. Det er et helt annet univers.

Powered by Labrador CMS