Fædrelandsvennens dobbeltside på trykk fredag om Yara og Panama Papers med grove feil er nå fjernet fra alle digitale arkiver. Foto: Glenn Slydal Johansen

Fædrelandsvennen trykket Aftenpostens arbeidsutkast om Panama Papers – trakk sak om Yara

Panama Papers har fått sitt første «medieoffer». Fevennen erkjenner grov svikt i rutiner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dette er oppslaget Fædrelandsvennen hadde på trykk fredag
8. april og som de har erkjent inneholder grove feil.
Faksimile Fædrelandsvennen Se full versjon av bildet her.

Fredag beklager Fædrelandsvennen på det sterkeste at de har publisert det de selv beskriver som «en rekke gale opplysninger» i en sak om Yara og Panama-papirene.

Misvisende

«På grunn av en rekke uheldige omstendigheter, og det som må kalles en grov svikt i våre rutiner, har vi publisert et arbeidsutkast av en artikkel vi har hentet fra vårt samarbeid med Aftenposten,» skriver Fevennen i meldingen som er publisert på fvn.no under tittelen «Feil i sak om Yara».

Det er i papirutgaven fredag at avisen har en sak under overskriften «Yara fikk strafferabatt for åpenhet – informerte ikke om ny rapport». Denne saken er nå trukket både fra nettavisen og digitale utgaver på Retrievers mediearkiv Atekst og buyandread.com.

Avisen på Sørlandet erkjenner at det ikke er dekning for tittelen som står på trykk i papirutgaven. Tittelen «er misvisende i og med at rapporten ble bestilt etter Økokrims etterforskning av korrupsjon i Yara og var avsluttet,» skriver Fevennen i rettelsen.

Den endelige saken fra Aftenposten er nå titulert «Yara bestilte gjennomgang av millionbestikkelsene etter at Økokrim avsluttet etterforskningen». Aftenpostens sak er publisert torsdag 7. april klokken 21.03.

Du kan lese saken Fædrelandsvennen har trukket her.

Feil på feil

Men feilene i arbeidsutkastet til avisen stopper ikke med tittelen. I Fædrelandsvennens rettelse vises det til at det i den trukne saken heter at «Yara bestilte ekstern granskning». Om denne setningen skriver Fevennen: «Dette er feil. Yara har flere ganger avvist at dette er en granskning.»

Ettersom det ikke var snakk om en granskning skriver avisen med base i Kristiansand også at setningen «Resultatene av granskningen ble aldri delt med Økokrim» på trykk i papir blir feil.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Manglet imøtegåelse

Ytterligere en feil ligger i at avisen trykket flere avsnitt der tidligere konsernsjef Jørgen Ole Haslestad og styreleder Bernt Reitan er omtalt uten å ha fått mulighet til å kommentere opplysningene. «I den riktige versjonen av saken er disse avsnittene fjernet fordi avsnittene er irrelevante for saken,» skriver Fædrelandsvennen.

Yaras kommentarer er i det hele tatt ikke kommet med i Fædrelandsvennens versjon fordi «vi trykket et tidlig utkast av saken som var skrevet før Aftenposten hadde snakket med Yara,» opplyser avisen.

«Grunnen til alle disse feilene er altså at et tidlig arbeidsutkast, en uferdig versjon, er kommet på trykk. Yara har bidratt med en rekke opplysninger som viste at flere forhold omtalt i arbeidsutkastet ikke var riktig. Fædrelandsvennen beklager dette på det sterkeste, ikke minst den ekstra belastningen dette påfører de involverte i saken,» skriver avisen, og opplyser at den trukne saken vil bli fjernet fra arkiver og e-avisen.

Yara mener saken er uten hold

Kommunikasjonsdirektør Espen Tuman i Yara sier at han ikke vil gå inn på detaljer i hva som var feil og ikke feil i Fædrelandsvennens publisering.

– Jeg mener at det som fremstod i Fædrelandsvennen er helt uten hold, men jeg ser ingen grunn til å gå inn i detaljer på det, sier Tuman til Journalisten.

Han legger til at han glad for at avisen rettet opp feilen straks etter at han tok kontakt med avisen fredag morgen.

– De reagerte raskt. De kan selvsagt ikke hente inn papiravisen igjen, slik sett er mye skade skjedd. Men det er fint at de fikk inn beklagelsen på nett, og det forventer jeg at de gjør på papir i morgen også. Feil kan skje og da gjelder det å ta ansvar, noe redaksjonen har gjort.

Påført kolleger feil

Eivind Ljøstad.

Sjefredaktør Eivind Ljøstad i Fædrelandsvennen sier at det er sterkt beklagelig og flaut at en uferdig versjon av saken har kommet på trykk.

– Ekstra ille er det at vi påfører en annen kollega en feil, sier Ljøstad til Journalisten, og understreker at det er Fædrelandsvennens ansvar

Redaktøren sier at det som skjedde er at avisen plukket den uferdige versjonen fra det interne publiseringssystemet i Schibsted.

– Vi produserer på samme system. Fra i dag skjerper vi rutinene på dette ytterligere. Dette skal ikke kunne skje.

Han beskriver fredagen som en dag det ikke er gøy å være sjefredaktør i Fædrelandsvennen på.

– Hva slags reaksjonen har du fått fra Aftenposten?

– Jeg har holdt de orientert om hva vi gjør. Dette er mitt ansvar, men jeg behøver vel ikke understreke at de syns dette er dumt.

Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen ønsket ikke å kommentere saken.

Powered by Labrador CMS