NP-general Per Edgar Kokkvold. Foto: Kathrine Geard

Bekymret over pr- og infovekst

Presseforbundet frykter en utvikling i retning av amerikanske forhold.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mens mediene kutter antall journalister styrker både staten og de politiske partiene sine kommunikasjonsstaber, viser ferske undersøkelser.

Kommunikasjonsstabene i statstilknyttede virksomheter består nå av over 1.100 medarbeidere, ifølge tall Vårt Land har innhentet (ikke publisert på nett). Tallene inkluderer både små tilsyn og store statseide selskaper som Statoil.

– Et resultat av medieutviklingen, sier statsviter Rune Karlsen ved Universitetet i Oslo til avisa.

Partiene øker

Flere av de politiske partiene her i landet har også økt antall kommunikasjonsmedarbeidere kraftig de siste årene. Fremskrittspartiet har doblet kommunikasjonsstaben sin fra tre til seks medarbeidere siden stortingsvalget i 2009. Arbeiderpartiet og Høyre har de største stabene, med henholdsvis 14 (13) og 11 (8) ansatte, skriver Dagens Næringsliv mandag.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund er bekymret over tall fra USA som viser at det nå er fire ganger så mange kommunikasjonsmedarbeidere som journalister, skriver Vårt Land.

Informere og tildekke

– Det tar nok ikke mange årene før det også hos oss vil være flere kommunikasjonsmedarbeidere enn journalister. Men da må man ikke glemme at mens en journalist i utgangspunktet er til for å fortelle om og grave fram det ubehagelige i samfunnet, så dreier det seg for den andre gruppen i noen tilfeller om å tildekke, sier Kokkvold til avisa.

Medieprofessor Øyvind Ihlen ved Universitetet i Oslo mener at veksten i antall statlige kommunikasjonsmedarbeidere delvis skyldes et ønske om å nå ut til folk flest med tjenester og informasjon. Også behovet for et godt omdømme ligger bak, sier han til Vårt Land.

4.000 medlemmer

Norsk kommunikasjonsforening er landets største faglige interesseorganisasjon for kommunikasjonsmedarbeidere. Foreningen har i dag over 4.000 medlemmer fra hele landet i privat og offentlig sektor. Til sammenlikning hadde Norsk Journalistlag ved siste årsskifte 7.213 ordinære medlemmer. I tillegg kommer studenter og pensjonister, som gir et totalt medlemstall på 9.400.

Powered by Labrador CMS