MÅ ENDRE: Anders Cappelen er bedt om å omarbeide monsterklagen han overrakte til NP-general Kjersti Løken Stavrum 11. desember i fjor. Foto: Kathrine Geard

Må omarbeide monsterklage

Den omfattende PFU-klagen mot TV 2 kan ikke behandles før Anders Cappelen har avklart samtykke fra andre parter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

 Den 1.800 sider lange klagen forfatter og forlegger Anders Cappelen overleverte til PFU-sekretariatet 11. desember, bygger på en påstand om over 4.000 brudd på Vær Varsom-plakaten. Cappelen utarbeidet klagen på vegne av og med samtykke fra nevrokirurgen Per Kristian Eide i kjølvannet av TV 2s gravejournalistiske satsing ”Hjerneforskningsskandalen”.

Etter et møte mellom partene nylig ga PFU-sekretariatet Cappelen beskjed om å omarbeide klagen.

– Først og fremst fordi det er et par formelle sider som må avklares før klagen kan behandles. Det gjelder særlig samtykke fra andre parter. Det kommer inn en del klagepunkter som gjelder andre berørte parter enn Eide, og som det er nødvendig å avklare. Det må innhentes samtykke hvis disse partene skal være omfattet av klagen, sier organisasjonssekretær Ingrid Synnøve Torp i Norsk Presseforbund. Hun er saksbehandler for TV 2-klagen.

Formelle sider

Torp opplyser at PFU-sekretariatets beslutning går på formelle sider ved klagen mot TV 2, ikke på omfanget eller utformingen.

Cappelen har levert parallelle klager mot fire andre medier: Aftenposten, Dagbladet, Bergens Tidende og NTB. Bakgrunnen er blant annet at disse mediene har videreformidlet påstander i TV 2s reportasjer.

Ifølge Torp er de øvrige klagene vesentlig mindre omfattende og med færre momenter enn i TV 2-klagen. Hun bekrefter at det er inngått såkalt minnelig ordning mellom Dagbladet og klageren.

– Vi har ikke avklart om de andre klagene kan behandles uavhengig av TV 2-klagen. Hvis ja, så vil de nok komme opp i PFU i mars eller april. Når det gjelder TV 2-klagen, er det foreløpig helt i det blå når denne kan behandles, sier Torp.

– Svært alvorlig sak

Journalisten oppnådde ikke kontakt med Cappelen tirsdag.

– Dette er en svært alvorlig sak med store konsekvenser, sa Cappelen da han overleverte de to permene med dokumenter til generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund før jul. Han håpet at PFU-sekretariatet ville gi klagen mot TV 2 behandlingen den fortjener.

Klagen på TV 2 gjelder 70 nyhetssaker, av dem 47 tv-innslag og 23 nettavisartikler. Sakene som er omfattet av PFU-klagen ble publisert i perioden 6. desember 2012 til  24. oktober i fjor, sammen med 26 Twitter-meldinger og fem Facebook-meldinger.

Strid om fakta

Hovedanklagene mot TV 2 går på manglende faktakontroll og utelatelse av sentral faktainformasjon, unødige skadevirkninger samt at Eide aldri fikk en fair sjanse til å korrigere TV 2s faktagrunnlag. I klagen peker Cappelen spesielt på punktene 3.2 og 3.14 i VV-plakaten.

Fungerende sjefredaktør i TV 2, Jan Ove Årsæther, uttalte til Journalisten 11. desember at redaksjonen mener å ha god dokumentasjon for det som er publisert om saken.

Powered by Labrador CMS