Kommentar:

Skjermdump fra tidslinje i Svenssons artikkel.

Pinlig samrøre SAS-Frp

Statseid bedrift sensurerer eget magasin etter påhopp fra regjeringspartiet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

SAS-magasinet Scandinavian Traveler publiserte sist uke en sju siders artikkel om historien til de ytre høyrepartiene i Norden. Den er skrevet av den svenske journalisten Per Svensson og er en interessant og god framstilling av Fremskrittspartiet, Sverigedemokratene og Dansk folkeparti, inklusive deres bakgrunn og politiske utvikling.

Det er vanskelig å få øye på feil eller usakligheter i gjennomgangen, selv om man selvsagt kan være uenig i vektlegging og analyse. Slik skal det jo være i et åpent samfunn der den politiske og ideologiske debatten er fri.

Norske Frp har gjort det til et varemerke å angripe alle kritikere like hardt. Det har de rett til, og noen ganger har de også rett i sak. Men den skarpe tonen etterlater likevel en sterk følelse av et parti som ikke liker skarpt lys. 

Det var TV 2 som gjorde partiet oppmerksom på søkelyset de fikk i seteryggen på SAS-flyene. TV2.no valgte en presentasjon som spiller godt opp til Frps følelse av evig forfølgelse:

“SAS-magasin trekker nazi-parallell fra Hitler til Carl I. Hagen”- lyder overskriften. Dermed er tonen satt og konteksten gitt: De fæle svenskene mobber regjeringspartiet i Norge. Men denne gangen er det en falsk framstilling.

Se hele magasinartikkelen her. (Gjengitt med tillatelse fra Per Svensson.)

Hvis ikke ytrehøyrepartier- eller for den saks skyld venstresosialister - kan omtales i en historisk sammenheng der også andre partier med opphav på samme fløy trekkes inn uten at de siste gis ansvar for de førstes politikk eller handlinger, har vi senket taket for offentlig samtale ned mot gulvlistene.

Svensson kobler ikke Frp til nazistene eller Hagen til Quisling. Det vet selvsagt Frp også. Fikenbladet er artikkelens tidslinje. Der er noen nøkkelhendelser i nordisk historie omtalt, ganske riktig med Frp, Mogens Glistrups Dansk folkeparti, SD og Nasjonal samling nevnt. Sammenstillingen er egnet til å fornærme, kanskje også krenke. Men først og fremst om man leser noe inn i artikkelen som ikke står der.

De danske og svenske partiene på ytre høyre fløy har såvidt jeg vet ikke protestert. Men da Frp ble oppmerksom på magasinet via TV 2, fortalte partiet SAS hva de syntes. Carl I. Hagen svingte for sikkerhets skyld også pisken da han kommenterte journalistikken overfor TV2:

“Et selskap som er i kanskje økonomisk krise trenger egenkapital, og så plasserer de Norges finansministers parti sammen med Vidkun Quisling og fascister, sier tidligere Frp-formann Carl I. Hagen.”

Der slapp vel en aldri så liten katt ut av pengesekken.

Partiets nestleder Per Sandberg forlangte bladet trukket tilbake (se video). Når SAS tar ordre, opptrer selskapet uten ryggrad. En informativ artikkel for skandinaver og tilreisende er fjernet etter politisk press fra et parti som helst vil slippe kritisk omtale.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS