Kan ikke overlate samisk radio til NRK

Høyres Olemic Thommesen mener det er irrelevant for Radio Norge at NRK tilbyr det samme som dem.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tidligere i dag ble det kjent at sametingspresident Egil Olli vil frata Radio Norge konsesjonen til å sende. Bakgrunnen er at Radio Norge har fått påpakk fra Medietilsynet om for dårlig tilbud til den samiske befolkningen.

Kanalsjef i Radio Norge Kristoffer Vangen sier til NRK Sámi Radio at: – NRK sender også nyheter på samisk, slik at den samiske befolkningen er ikke avhengige av Radio Norge.

Forventer seriøsitet

Medietilsynet har enn så lenge gjort en foreløpig vurdering av tilbudet til Radio Norge, og kanalen har frist på seg til 22. august med å komme med svar på tiltale.

– Jeg registrerer at Vangen sier det, men Radio Norge har krav i konsesjonen om å sende nyheter på samisk, og da nytter det ikke at de viser til at NRK sender det. Vi forholder oss til at Radio Norge tar de forpliktelsene de har seriøst, slik at når de nå får påtale om at de ikke når forpliktelsene – vil de ta tak i det, sier seniorrådgiver Ingvil Conradi Andersen i Medietilsynet.

Høyres mediepolitiske talsmann, Olemic Thommessen, mener argumentasjonen til Radio Norge er irrelevant.

– Det som er interessant er hva som står i konsesjonen, ikke hva den samiske befolkningen lytter til, sier Thommessen.

Må overholde

Thommessen er medlem av familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Han mener at det ikke er opp til politikerne å pålegge Radio Norge å følge konsesjonskravene, men han gjør de klart at de ikke kan lure seg unna kravene ved å henvise til NRK.

– Det er et irrelevant argument. Alle som har konsesjoner i Norge må forholde seg til dem. På ett tidspunkt satte de i gang radio på grunnlag av konsesjonen, og da må kravene overholdes.

Skjønnhetskonkurranse

Han mener det er blitt viktigere for Medietilsynet å passe på at konsesjonærene overholder kravene sine. Spesielt etter utdelingen av lokalradiokonsesjoner, hvor etablerte stasjoner mistet senderetten.

– Vi har fått en del lurvete rapporter gjennom årene, og det kan ikke bli slik at det skal være en skjønnhetskonkurranse, og så renner makeupen av når konsesjonen er mottatt.

Powered by Labrador CMS