– Vi har redaktøransvaret, ikke tilsynet

Radio Norge er ikke imponert over at Medietilsynet legger seg opp i kildegrunnlag og sendeplan. Fredag svarte de på tiltale.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I begynnelsen av august skrev Medietilsynet på sine nettsider at «Radio Norge ikke bidrar nok til mediemangfoldet». I dag fikk de svar på tiltale.

– Vi har ansvaret

– Vi ønsker ikke å gi fra oss redaktøransvaret til Medietilsynet, og skal forvalte den redaksjonelle friheten med det ansvaret det gir også i tiden fremover, sier ansvarlig redaktør Bente Klemetsdal i Radio Norge til Journalisten.

I sitt svarbrev til tilsynet skriver Radio Norge blant annet at det er kanalens ledelse og ikke tilsynet som skal bestemme sendetidene.

– Som redaktør skal jeg bestemme hva som skal sendes og når vi skal sende det. Vi skal forholde oss til konsesjonsvilkårene – og det gjør vi.

Endrer én ting

Tilsynet påpeker at det ikke er nok analyse samiske forhold på norsk.

– Vi har valgt å endre på en ting; analyse og kommentar til samiske forhold. Det er med bakgrunn i at vi i utgangspunktet skal ha 10 timer med samisk innhold i uken, og så har vi valgt å lage 18 timer. Ønsker tilsynet at vi skal korte ned på sendingene og heller lage analyser om samiske forhold på norsk, så skal vi gjøre det, forklarer redaktøren.

En annen ting som synes å irritere Radio Norges ledelse er at Medietilsynet mener det ikke er bredt nok kildegrunnlag i nyhetssendingene deres, siden kanalen får lydklipp fra TV 2.

– Det er korrekt at TV 2 er en av våre nyhetskilder, og de er en anerkjent nyhetsleverandør og en av eierne våre. Vi har andre kilder også, i tillegg til at vi produserer nyheter selv.

Bidrar til mangfoldet

At Radio Norge ikke bidrar godt nok til mediemangfoldet. karakteriserer Klemetsdal som vås.

– Radio Norge bidratt i høyeste grad til mediemangfold – både på karakteren av innholdet og når vi sender det. Lyttertallene viser det. Og vi mener lytterne våre får et unikt innhold. Vi er eneste radiokanal som sender nyheter hver halve time, og med utvidede nyhetssendinger, sier hun.

– Hvilke forventninger har du til Medietilsynet når dere nå har sendt svarbrevet?

– Vi har kommentert de spørsmålene de hadde og regner med at det blir tatt til etterretning. Men jeg blir overrasket over at tilsynet legger seg opp i redigering av sendeplan og av kildegrunnlag. Det hadde jeg ikke ventet.

– Jeg kan ikke som ansvarlig redaktør akseptere at tilsynet legger seg opp i innholdet, det bør de holde seg langt unna.

Powered by Labrador CMS