Den russiske aktivisten Vladimir Kara-Murza, som risikerer 25 års fengsel for å ha kritisert Russlands krigføring i Ukraina, sier han ikke angrer på noe, og ber ikke om å bli frikjent.

Vladimir Kara-Murza

Risikerer 25 års fengsel – sier han ikke angrer på noe

Vladimir Kara-Murza, som risikerer 25 års fengsel for å ha kritisert krigføringen i Ukraina, sier han ikke angrer på noe.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den russiske opposisjonspolitikeren sammenligner rettssaken mot ham med rettssakene og forfølgelsen av opposisjonelle under diktator Josef Stalin på 1930-tallet.

41 år gamle Vladimir Kara-Murza er tidligere journalist, men har brukt flere år som opposisjonspolitiker, og han har lobbet utenlandske regjeringer og institusjoner for å innføre sanksjoner mot Putin-regimet og individuelle russiske politikere for angivelige menneskerettsbrudd.

Torsdag la russisk påtalemyndighet ned påstand om 25 års fengsel mot ham. De anklager ham for landsforræderi og for å diskreditere det russiske militæret, etter at han kritiserte krigføringen i Ukraina.

I sitt sluttinnlegg i rettssaken ba ikke Kara-Murza, som er trebarnsfar, om å bli frikjent, men sa at han var sto inne for og var stolt av alt han har sagt.

– Kriminelle er ment å angre på det de har gjort. Men jeg er i fengsel for mine politiske meninger. Jeg vet også at dagen vil komme da mørket som har lagt seg over landet vårt, vil lette, sa Kara-Murza.

Tidligere mandag ba flere titalls russiske journalister og aktivister, hvorav mange har rømt landet, russiske myndigheter om å løslate Kara-Murza. De mener anklagene mot ham er grunnløse og politisk motivert.

Kara-Murza var en nær medarbeider av opposisjonslederen Boris Nemtsov, som ble drept ikke langt fra Kreml i 2015. Kara-Murza selv overlevde forsøk på å forgifte ham både i 2015 og 2017.

Powered by Labrador CMS