Den russiske aktivisten Vladimir Kara-Murza, som risikerer 25 års fengsel for å ha kritisert Russlands krigføring i Ukraina, sier han ikke angrer på noe, og ber ikke om å bli frikjent.
Den russiske aktivisten Vladimir Kara-Murza, som risikerer 25 års fengsel for å ha kritisert Russlands krigføring i Ukraina, sier han ikke angrer på noe, og ber ikke om å bli frikjent.

Vladimir Kara-Murza

Risikerer 25 års fengsel – sier han ikke angrer på noe

Vladimir Kara-Murza, som risikerer 25 års fengsel for å ha kritisert krigføringen i Ukraina, sier han ikke angrer på noe.

Publisert

Den russiske opposisjonspolitikeren sammenligner rettssaken mot ham med rettssakene og forfølgelsen av opposisjonelle under diktator Josef Stalin på 1930-tallet.

41 år gamle Vladimir Kara-Murza er tidligere journalist, men har brukt flere år som opposisjonspolitiker, og han har lobbet utenlandske regjeringer og institusjoner for å innføre sanksjoner mot Putin-regimet og individuelle russiske politikere for angivelige menneskerettsbrudd.

Torsdag la russisk påtalemyndighet ned påstand om 25 års fengsel mot ham. De anklager ham for landsforræderi og for å diskreditere det russiske militæret, etter at han kritiserte krigføringen i Ukraina.

I sitt sluttinnlegg i rettssaken ba ikke Kara-Murza, som er trebarnsfar, om å bli frikjent, men sa at han var sto inne for og var stolt av alt han har sagt.

– Kriminelle er ment å angre på det de har gjort. Men jeg er i fengsel for mine politiske meninger. Jeg vet også at dagen vil komme da mørket som har lagt seg over landet vårt, vil lette, sa Kara-Murza.

Tidligere mandag ba flere titalls russiske journalister og aktivister, hvorav mange har rømt landet, russiske myndigheter om å løslate Kara-Murza. De mener anklagene mot ham er grunnløse og politisk motivert.

Kara-Murza var en nær medarbeider av opposisjonslederen Boris Nemtsov, som ble drept ikke langt fra Kreml i 2015. Kara-Murza selv overlevde forsøk på å forgifte ham både i 2015 og 2017.

Powered by Labrador CMS