Trond Hustad i Romsdals Budstikke var en av dem som fikk pris for beste nyhetsjournalistikk da NJs lokallag i Møre og Romsdal hedret sine medlemmer med prisutdeling.

NJ Møre og Romsdal

Rørte juryen til tårer

Møre og Romsdal Journalistlag har delt ut Journalistprisen for 2021 og 2022.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Over 70 bidrag, fordelt på to år, kjempet om å vinne priser da Møre og Romsdal Journalistlag skulle dele ut Journalistprisen for 2021 og 2022.

Det var tre kategorier man kunne vinne i: nyhet, feature og foto. Juryen besto av Gunhild Sætre, Hilde Hovik, June Johansen og Frode Berg.

NRK Møre og Romsdal fikk fire av seks priser.

Beste nyhet i 2021

Vinneren i kategorien nyhet 2021 er NRK Møre og Romsdal med reportasjen «De dyrebare timene» av journalistene Ann Eli Nøsen, Kaja Kristin Ness, Hans-Olav Landsverk, grafiker Tuva Tagseth og fotograf Roar Strøm.

Dette sier juryen:

«Vinnerne av Journalistprisen i kategorien nyheter 2021 gir oss en sterk historie som angår oss alle. To friske barn dør i forbindelse med fødsel ved fødeavdelingene i Molde og Kristiansund. Helsetilsynet konklusjon er at begge barna kunne ha overlevd dersom de hadde fått forsvarlig helsehjelp under fødselen. En viktig årsak var ifølge Helsetilsynet stor vaktbelastning og manglende søvn for flere ansatte. Et omfattende arbeid og flere reportasjer over lengre tid har satt fokus på et viktig samfunnsproblem og også vært en del av en prosess som kan være med på å hindre at dette skjer igjen.»

Hederlig omtale i kategorien gikk til saken «Doblet prisen på Romsdalsaksen» av Arild Myhre, journalist i Tidens Krav og til artikkelserien om konservative prester, skrevet av Synnøve Hole med flere i NRK Møre og Romsdal.

Beste nyhet i 2022

Vinneren i kategorien nyhet 20222 er saken «Dødsulykkene» av Karl Petter Løvoll, Liv-Jorunn Håker, Dag-Arne Alnes, Jan Erik Finsæther, Staale Wattø og Linda Nygard-Sture i Sunnmørsposten

Dette sier juryen:

«Prisvinnerne har gjort et grundig arbeid for å skaffe seg oversikt over dødsulykkene på veiene på Sunnmøre og i den sørlige delen av Romsdal i perioden 2005-2019. Målet var å forstå hvorfor disse ulykkene skjer, og hvilke ringvirkninger de har. Resultatet ble et imponerende eksempel på undersøkende journalistikk presentert med tekst, bilder, grafikk, video og kart. Ved å analysere rapporter, intervjue involverte, pårørende og ulykkesgranskere kommer det fram ny informasjon som kan bidra til å forebygge ulykker, og skape forståelse for den lidelsen som ligger bak tallene i statistikken

Karl Petter Løvoll i Sunnmørsposten er en av journalistene som står bak «Dødsulykkene».

Saken «Ikke oversikt over tilfluktsrom», som er skrevet av Solveig Nyhus Aksnes, Nareas Sae-Khow, Ståle Hansen, Petter Moen Nilsen, Silja Vepsä, Kristin Rydland, Marius André Jenssen Stenberg, Roar Strøm og Morten Andersen i NRK Møre og Romsdal fikk hederlig omtale.

Det gjorde også saken «- No orkar eg ikkje meir!» av Rita Løseth i Nyss.

Beste feature i 2021

Vinner i kategori feature er reportasjen «Tom Cruise-effekten» av journalist Webjørn Espeland i NRK Møre og Romsdal.

Dette sier juryen:

«Reportasjen som juryen har kåret som vinner i kategorien feature fra 2021, skiller seg på mange måter ut fra mange av de andre bidragene. For her er det mye humor, og temaet er strengt tatt ikke av det slaget der kriteriet om vesentlighet er mest framtredende. Men det er ei knakende god historie om hva som skjer når en verdenskjendis dukker opp og setter ei lita bygd og ei samla norsk presse på hodet. Det handler om Tom Cruise, om Verma, om norske film-midler og om det en sosialantropolog kaller utkantsyndromet. At vi i verdens rikeste oljeland fortsatt blir begeistra – for å si det mildt – når de virkelig store stjernene kommer til oss.»

Saken om «Hvor ble det av Rolf Andre?», skrevet av Line Helgesen i Sunnmørsposten, fikk hederlig omtale.

Roar Strøm og Ann Eli Nøsen i NRK Møre og Romsdal.

Beste feature i 2022

Vinner i kategorien feature 2022 er «Eikrem om sorgen og kjærligheten» av Trond Hustad og Bjørn Brunvoll i Romsdals Budstikke.

Dette sier juryen:

«Dette er definitivt en av reportasjene som har rørt juryen til tårer. En reportasje som kunne ha blitt en sentimental tårperse. Men den fella går ikke denne journalisten i. Kjærlighetshistorien som ender på den aller verste måten er fortalt uten bruk av klisjeer og tabloide virkemidler, og med stor respekt for de menneskene det handler om. Det er også et overraskende, men godt grep at historien bygges opp omkring fotballkamper. For dette er historien som MFK-kapteinen Magnus Eikrem og kjæresten Berit Talseth som døde av kreft bare 28 år gammel. Eikrem forteller om opp- og nedturer i de tre årene kjæresten er sjuk, og om den støtten de to møter fra alle kanter. En gripende og godt fortalt historie om en kjent fotballspillers personlige tragedie.»

«Raset i Molaupsfjella», skrevet av Anne-Mari Tomasgard, Linda Bakken, Liv-Jorunn Håker og Linda Nygard-Sture i Sunnmørsposten, fikk hederlig omtale for sitt arbeid.

Det ble også delt hederlig omtale til Webjørn Svendsen Espeland fra NRK Møre og Romsdal for saken «Den nye ubåten» og Arild Myhre fra Tidens Krav, for saken «Putin-vennens «fiske» på Nordmøre».

Beste foto i 2021

Vinner i kategorien Foto 2021 er «Skapt av Gud eller Ole?» av Øyvind Sandnes og Jan Erik Finsæther i NRK Møre og Romsdal.

Dette er juryens begrunnelse for vinnerbildet:

«Magiske dronebilder, som gir et skikkelig sug i magen. Dramatisk og vill natur formidlet på en måte som gir en umiddelbar lyst til å være der. Vi kjenner på friheten og en følelse av å nærmest miste fotfeste på kanten av stupet. Gjennomgående gode bilder, sammen med ei godt fortalt historie. Spennende utsnitt og kameravinkler, og god komposisjon gjennom hele saken både på nett og i tv-innslaget. Denne kan vi se igjen og igjen!»

Remi Sagen vant pris for beste bilde i 2022. Her tar han også imot pris på vegner av Øyvind Sandnes i NRK Møre og Romsdal.

Beste foto i 2022

Vinner av beste foto i 2022 går til «Nathaniel» av Remi Sagen i NRK Møre og Romsdal.

Dette er juryens begrunnelse:

«På grunn av skolestreik sitter 12-åringen hjemme på rommet sitt på fjerde uka. Det er en nerve i blikket som setter seg fast i oss. Vi kan nærmest kjenne fortvilelsen og usikkerheten han føler på. Den dunkle og nesten dystre fargepaletten i omgivelsene underbygger historien og luften rundt hovedmotivet gir oss en følelse av at han er alene. Når han aller helst skulle startet på ungdomsskolen og møtt alle de nye klassekameratene. Intensiteten i blikket skaper nysgjerrighet og vi får lyst til å bli bedre kjent med Nathaniel.»

Gry Støre i Sunnmørsposten fikk hederlig omtale for sitt bilde «Aspøyelever på rød løper».

Powered by Labrador CMS