Norge ble større

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nyhetssaker kan ikke måles i kvadratkilometer. Men når nye grenser fastsettes og et land blir større, bør det være en aktuell nyhet for de nasjonale mediene.

Norge fikk i fjor en ny delelinje mellom Svalbard og Grønland og en politisk enighet med Danmark, Island og Færøyene om deling av Smutthavet. De nye grensene på kontinentalsokkelen gir Norge større råderett over ressurser i havet og på havbunnen.

Med få og hederlige unntak, ble ikke dette prioritert som nyhetssaker i norske redaksjoner. Det skyldes ikke mangel på informasjon, for Utenriksdepartementet sendte ut både pressemeldinger om avtalene og grundig bakgrunnsmateriale om sakene. Et mål på medienes relevans, er om man etter noen år kan søke tilbake i dem og finne fakta om viktige begivenheter. Den som søker i redaksjonelle arkiver etter nytt fra 2006, vil ikke finne mye om den historiske utvidelsen av Norges areal.

Medier som vil «follow the money» i det norske samfunnet, kommer ikke utenom fiskeri, olje og gass. Dessverre blir ikke redaksjonelle ressurser i tilstrekkelig grad innrettet på denne oppgaven. Derfor ble de nye delelinjene en av sakene mediene glemte.

Powered by Labrador CMS