Nyttig lov som journalister må lære seg

– Miljøinformasjonsloven er en nyttig lov som journalister må lære seg, sier Aftenpostens Ole Mathismoen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mathismoen har ikke selv benyttet seg av Miljøinformasjonsloven ennå, men mener at juryen for Saken mediene glemte har truffet et godt valg ved å framheve denne loven.

– Tradisjonelt har miljøfeltet vært et område, der det har vært forholdsvis lett å få ut den informasjon vi har etterspurt, men jeg mener å se tendenser nå på at det strammer seg til, sier han.

Miljø blir viktigere

Årsaken til det mener Mathismoen er å finne i det faktum at miljøområdet og spesielt Miljøverndepartementet blir stadig viktigere. De tette båndene mellom Miljøverndepartementet og blant annet Finans-, olje- og energidepartementet og Samferdselsdepartementet gir dette departementet større viktighet.

– Er Miljøinformasjonsloven en viktig lov?

– Ja, det er jeg helt sikker på. At jeg selv ikke har brukt den henger sammen med at nyhetsagendaen på dette feltet har vært veldig intens det siste året, sier han.

Forbrukerrådet i Sarpsborg er en av de institusjoner som både har benyttet Miljøinformasjonsloven og brukt adgangen til å klage saker inn for Klagenemnda. Forut for Forbrukerdagen i mars i fjor, foretok flere av landets forbrukerkontorer en undersøkelse av mulige miljøgifter i en rekke produkter som for eksempel bleier og hudkrem. Underdirektør Olav Nyhus sier at de måtte bringe flere saker inn for Klagenemnda.

Nyttig lov

– Dels fikk vi ikke svar fra de butikkene vi henvendte oss til og dels fikk vi for dårlige svar, sier Nyhus.

– Tror du det er en nyttig lov?

– Som med alt annet så er det avhengig av at folk bruker de rettigheter loven gir. Etter hvert som det offentliges kontroll blir svakere, blir det også mer opp til privatpersoner og organisasjoner å sjekke ulike forhold. Da vil en slik lov være viktig, sier Olav Nyhus.

Viktig å gjøre loven kjent

Marius Dalen, fagsjef for industri og miljøgifter i Bellona, har jobbet med flere saker der de har brukt Miljøinformasjonsloven. Han mener det er en god og viktig lov, og mener det er viktig at den blir bedre kjent. Bellona vurderer å lage en mal for privatpersoner som kan benytte loven. Han sier at mange som ringer til Bellona blir glad når de får høre at det finnes en slik lov.

– Ellers er det mitt inntrykk at loven benyttes lite i mediene. Det kan jo skyldes at når en bedrift får forespørsel om produktene deres inneholder miljøgifter, så har de opp til tre måneder svarfrist. Det er svært lenge og passer kanskje dårlig for medier som lever mer i det dagsaktuelle, sier Dalen.

Powered by Labrador CMS