Iselin Skum (bildet) og Anne Berit Anti er tildelt prisen for sitt arbeid med varslingssaken i Kautokeino kommune.
Iselin Skum (bildet) og Anne Berit Anti er tildelt prisen for sitt arbeid med varslingssaken i Kautokeino kommune.

Sámi journalistabálkkašupmi 2022:

Samisk journalistpris til Ávvir-journalister

– Journalistene har vært modige i håndteringen av en utfordrende sak, og fått frem både skjulte tilknytninger og mulige rolleblandninger i en samisk kommune, skriver juryen.

Publisert Sist oppdatert

Anne Berit Anti og Iselin Skum fra Ávvir tildeles den samiske journalistprisen for varslingssaken i Kautokeino kommune.

I løpet av fjoråret publiserte den samiskspråklige avisa mellom 60 og 70 artikler om bråket som fulgte kommunedirektøren sitt varsel på egen kommune. Sakskomplekset ble også Ávvirs første bidrag til Skup-prisen.

Prisen deles ut av Samisk Journalistlag (Sámi Journalisttaid Searvi), og er på 20.000 norske kroner.

Skryter av kvaliteten

Juryen, bestående av Maria Mikkelsen, Inger Elin Utsi, Niilo Vuomajoki og Samuel Idivuoma, har vurdert elleve innsendte bidrag fra både Norge, Finland og Sverige, på tre forskjellige samiske språk.

Alle sakene ble produsert og publisert i 2022.

I en pressemelding fra det samiske journalistlaget skryter juryen av kvaliteten på alle de innsendte bidragene.

– For at det samiske samfunnet skal utvikles, er det viktig at vi har samiske journalister som er årvåkne, modige og som innehar en sterk samisk kulturforståelse. I bidragene ser vi at journalistene er stødige i kulturforståelsen og at de vet hvilke saker som pirrer nysgjerrigheten i samfunnet.

Berømmer redaksjonen

Om prisvinnerne begrunner juryen som følgende:

«Samiske journalister har et ekstra ansvar for å utforske hvordan demokratiet fungerer i det samiske samfunnet. Prisvinnerne har gjennomført dette oppdraget på en god måte. Journalistene har vært modige i håndteringen av en utfordrende sak, og fått frem både skjulte tilknytninger og mulige rolleblandninger i en samisk kommune.»

Juryen begrunner videre:

«Journalistene har ikke gitt opp selv om det har vært en vanskelig jobb. Redaksjonen har brukt flere forskjellige journalistiske metoder, og juryen berømmer redaksjonen for å sette av et team til denne jobben. Det samiske samfunnet er lite, og en journalist kan oppleve en del konsekvenser ved å fremme saker av ubehagelig karakter.»

Powered by Labrador CMS