Finansminister Siv Jensen har sendt notifikasjonen om momsfritak til ESA. Foto: Birgit Danneberg

Søknaden om nullmoms for digitale nyhetsmedier er sendt

Dermed er et av mediebransjens største ønsker i ferd med å bli oppfylt. Hvis ESA sier ja…

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen håper å kunne iverksette momsfritaket fra 1. mars neste år.
 
Finansdepartementet opplyser i en pressmelding tirsdag formiddag at departementet nå har sendt formell notifikasjon til Eftas kontrollorgan ESA, om fritak for merverdiavgift for elektroniske nyhetstjenester. Fritaket vil bli iverksatt så snart ESA har godkjent ordningen og en nødvendig forskrift er fastsatt.
 
Dagens nullmomsordning for aviser omfatter kun aviser på papir. Aviser og nyheter i elektronisk form anses som elektroniske tjenester som ilegges merverdiavgift med 25 prosent.
 
Les notifikasjonen på regjeringen.no

Likebehandling

– Vi vil likebehandle nyheter på papir og i elektronisk form, og fremme nyhetsformidling og samfunnsdebatt. Det bør derfor være nullmoms uavhengig av hvilken teknologi som benyttes for å formidle dette innholdet, sier finansminister Siv Jensen.
 
For å gi avgiftsmessig likebehandling av nyheter på papir og i elektronisk form har regjeringen i 2016-budsjettet foreslått å utvide dagens fritak til å omfatte elektroniske nyhetstjenester. Fritaket vil dermed gjelde alle nyheter, både på papir, pc, mobile enheter, radio og tv.
 
Les hva Journalisten.no har skrevet om digital nullmoms tidligere
 
– Det avgiftsmessige skillet mellom papiraviser og elektroniske nyhetsmedier har i en årrekke vært et vesentlig hinder for innovasjon og utvikling i mediebransjen. Når vi nå fjerner dette hinderet sørger regjeringen for at mediebransjen kan utvikle og tilby fremtidsrettede medieprodukter til brukerne, uavhengig av plattform, sier kulturminister Thorhild Widvey.
 
Administrerende direktør i mediebedriftenes Landsforening, Randi S. Øgrey, er svært glad for nyheten.

– Dette har vi ventet på lenge. Det er godt at notifikasjonen nå er sendt. Jeg håper at dette vil gå fort siden prosessen har vært så god i forkant. Vi håper på momsfritak fra andre kvartal neste år. Dette blir en historisk begivenhet. Vi er det første landet i Europa som gjør dette.

Arild Grande, mediepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, har denne kommentaren:

– Dette er en stor dag for mediepolitikken, som vi har ventet lenge på. Jeg vil gi honnør til regjeringen for å ha levert på et viktig område som det er tverrpolitisk enighet om. Men Fagpressen er ikke inkludert. Vi inviterte regjeringen til samtaler om hva som bør inkluderes i ordningen, men er ikke blitt involvert. Dermed går saken slik som regjeringen legger opp til.

Les om opposisjonens forsøk på å endre den foreslåtte avgrensningen av nullmomsordningen for digitale nyhetsmedier

Må avgrenses

Finansdepartementet forutsetter at fritaket for elektroniske nyhetstjenester i størst mulig grad skal avgrenses som dagens fritak for papiraviser slik at hovedkriteriet knyttes til tjenestens innhold. I notifikasjonen er det derfor lagt opp til at fritaket skal omfatte tjenester som inneholder en bred dekning av nyhets- og aktualitetsstoff som er rettet mot allmenheten, heter det i pressemeldingen.
 
Nyhetstjenester som i hovedsak gjelder kun én sektor eller er rettet mot kun én interesse eller bransje, vil dermed ikke være fritatt. Det betyr at departementene fastholder at Fagpressen ikke skal være omfattet av momsfritaket på digitalområdet. Dette reagerer både mediebransjen og utgivere i arbeidslivet sterkt på.
 
Finansdepartementet og Kulturdepartementet har hatt en tett dialog med ESA de siste månedene. I pressemeldingen heter det at departementene derfor har grunn til å tro at behandlingen av den formelle notifikasjonen ikke vil ta lang tid. 
 
De nærmere vilkårene for fritak vil bli fastsatt i en egen forskrift. Det legges opp til at Skattedirektoratet sender forslag til forskrift på høring før jul. Forskriften vil bli fastsatt etter at høringen er gjennomført og ESAs vedtak foreligger.
 
Interessert i medienyheter? Følg Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:
 
 
Powered by Labrador CMS