Skjalg Fremo, NTB under NOAKS rettsaken

Fremo «hentes inn» fra pensjonen

Skal referere ordrett fra Anders Behring Breiviks forklaring.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den siste store rettssaken Skjalg Fremo dekket for NTB var Nokas i 2006. Nå er han en av tre som skal sørge for at nyhetsbyrået tilbyr sine kunder ordrette referater av terrorist Breiviks forklaring. To år etter at han gikk av med pensjon.

Eller, helt har han ikke gått av.

– Jeg har egentlig jobbet for NTB hele tiden siden jeg sluttet. Jeg har fortsatt å dykke i postjournalene for å finne nyheter, forteller Fremo over telefon.

Ryddet i to måneder

Da han gikk av med pensjon hadde Fremo arbeidet for NTB i 42 år, 40 av disse som byråets korrespondent i Trondheim. Ikke rart journalisthatten ikke ble liggende helt stille. Siden april 2010, etter å drevet med rydding og arkivering på kontoret i to måneder, har han fortsatt å levere mellom fem og sju nyhetsmeldinger i måneden. Det kommer han nok til å fortsette med, i hvert fall fram til sommeren.

Men først altså skal han altså til Oslo for å referere ordrett hva terroristen har å si i sin forklaring.

– Hvordan tror du denne jobben blir? Det er jo ikke slik at du kan lukke ørene underveis for å unngå detaljer Breivik kommer med når du skal referere ham ordrett.

– Jeg vet ikke, har ikke arbeidet på den måten tidligere. Vi arbeider på grunnlag av lydopptak, så det blir mer avskrivningsjobb. Under tidligere rettssaker har jeg basert meg på notater på blokken. Og så har jeg skrevet ut artikler når dagen er slutt, så dette blir en helt annen type jobb.

Kan bli mye

NTB skal ta opp hele forklaringen, og Fremo skal sammen med to kolleger gjengi ordrett det terroristen sier, for så å sende dette ut til NTBs abonnenter slik at de kan plukke det som passer dem.

Faren er at opptakssystemet bryter sammen, da blir det ikke mye til referater, men ellers blir det dekning.

I den årlige medieundersøkelsen gjennomført for Nordiske Mediedager kommer det fram at i underkant av halvparten av norske journalister mener det har vært for mye om terrorangrepet og Anders Behring Breivik i mediene. Fremo er heller ikke fremmed for den oppfatningen.

– Som leser opplever jeg at det blir mye mer enn jeg personlig vil få med meg. Men jeg har ikke sterke meninger om omfanget. Sikkert nokså varierende interesser om dette også, for det er veldig mange som er veldig berørt og har større interesse av dette stoffet enn den vanlige leser, men mange jeg har pratet med synes det blir i meste laget.

Kommentarene

Selv leser Fremo i all hovedsak kommentarene og ganske lite av ofrenes egne beretninger fra 22. juli. Selv om det har sin plass.

– Men jeg synes nok den lange oppsummeringen Sven Egil Omdal hadde i påskehelgen, den hadde jeg stort utbytte av å lese.

Mandag er Fremo på plass på Bristol for å sørge for at terroristens forklaring foreviges, ordrett.

Powered by Labrador CMS