Nguyen Lan Thang fotografert i 2013.

Pressefrihet i Vietnam

Skribent dømt til streng fengselsstraff i Vietnam

En fremtredende journalist og politisk aktivist er dømt til fengsel i seks år i Vietnam, opplyser advokaten hans.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nguyen Lan Thang har dokumentert demonstrasjoner og menneskerettsbrudd i Vietnam, og han er velkjent for sin kritikk av regjeringen.

47-åringen ble dømt for å ha spredt antistatlig propaganda i en rettssak i Hanoi som varte i én dag og som ble holdt bak lukkede dører, skriver nyhetsbyrået AFP onsdag.

Thang ble dømt til seks års fengsel og to års prøvetid, ifølge advokaten hans, Nguyen Ha Luan.

Minst 163 dømt på fem år

Det er strenge begrensninger på ytringsfriheten i Vietnam. Myndighetene handler ofte raskt for å luke ut meningsmotstand og pågripe kritikere, spesielt dem som har sitt publikum på internett. Uavhengige medier er forbudt.

Thang rapporterte om en rekke ulike temaer, til forsvar for menneskerettigheter, religionsfrihet og landrettigheter.

Saken er blant flere som har vakt internasjonal bekymring over det kommuniststyrte landets behandling av dissidenter. Siden 2018 er minst 163 mennesker dømt for å ha utøvd sin rett til ytringsfrihet eller forsamlingsfrihet, ifølge Human Rights Watch (HRW).

Dommene er ifølge organisasjonen avsagt på grunnlag av vage eller bredpenslede lover som kriminaliserer protest mot eller kritikk av regjeringen.

– Det er gode gjerninger

– Vietnams myndigheter tråkker systematisk på menneskerettighetene ved å straffe modige bloggere som Nguyen Lan Thang for å uttrykke sine syn på regjeringen, sier Phil Robertson i HRWs Asia-avdeling til nyhetsbyrået DPA.

– Bekymrede regjeringer, deriblant Vietnams handelspartnere i Europa, Nord-Amerika, Australia og Japan bør fordømme undertrykkelsen av ytringsfriheten og be om at Thang løslates, fortsetter han.

Thangs kone Le Bich Vuong sier hun er sjokkert over straffen.

– Jeg hadde håpet at han skulle få sin frihet, for det mannen min har gjort, er positivt. Det er gode gjerninger, skriver hun på Facebook.

Powered by Labrador CMS