Øystein Windstad bærer fortsatt preg av angrepet han ble utsatt for tidligere i mars. Foto: privat

Ny Tids Øystein Windstad skal bruke 75.000 kroner på gravejournalistikk

Reporteren forteller historien om det som skjedde i Nord-Kaukasus i denne ukens utgave av ukeavisen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ny Tids journalist Øystein Windstad fikk i januar 75.000 kroner til «utviklende gravejournalistikk» av stiftelsen Fritt Ord. Pengene skal han bruke på flere ulike prosjekter som både er i gangsatt og vil bli igangsatt senere i år. Windstad sier at han ikke vil la seg knekke etter angrepet i Ingusjetia i forrige uke.

– Det går bedre nå. Jeg har landet og fått roet meg ned litt, og er blitt tatt godt vare på av kona, sier Windstad til Journalisten.

Fortelles torsdag

Torsdag vil Ny Tid trykke journalistens beretning fra angrepet han ble utsatt for. Han forteller til Journalisten at han reiste for å følge opp Ny Tids sak fra i fjor om at to tsjetsjenere som var utsendt fra Norge var funnet drept.

Etter å ha fått angrepet litt på avstand, sier Windstad at han ikke er blitt mindre overbevist om at det er viktig å drive journalistikk om menneskerettigheter.

– Jeg kommer til å fortsette som før og har fått en sterkere motivasjon til å drive med gravejournalistikk.

Redaktør Truls Lie i Ny Tid sier at ukeavisen vil søke Fritt Ord om mer støtte til undersøkende journalistikk.

– Vi har fire satsingsområder i migrasjon, økologi, konflikt og kontroll, og satser spesielt på migrasjon, konflikt og fredsarbeid, sier Lie.

Bokprosjekter

På den seneste listen over bevilgninger fra Fritt Ord, som ble kjent tidligere i mars, er det også flere andre journalister som får støtte. Dagbladets Lillian Bikset fikk 100.000 kroner til «arbeid med teaterkritikk», Aftenpostens Mina Hauge Nærland 80.000 kroner til prosjektet «realfaglige artikkelserier i 2016» og Filter Media Norge 50.000 kroner til «Billettkontrollen» som handler om besøkstall på kino.

På listen over ordinære tildelinger finner vi Skup som mottager av 200.000 kroner til gjennføring av årets gravekonferanse.

TV 2s nyhetsanker Mah-Rukh Ali ble innvilget 100.000 kroner til manusutvikling av boken «Historien om Iran» og VGs reporter Erlend Ofte Arntsen samme beløp for å utvikle manus til boken «Fremmedkrigere. Nordmenn i hellig kamp for IS.»

Bergens Tidende mottok 60.000 kroner til å utvikle prosjektet «BT Allmenningen».

Utenlandske PEN-prosjekter får en halv million

Norsk PEN ble støttet med 250.000 kroner til prosjektet «Norsk prosjekt for ytringsfrihet og ytringsansvar».

PEN International og PEN American Center får samlet 500.000 til to prosjekter. I Fritt Ords vedtekter heter det at formålet er å «verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge,» men at den i «særlige tilfeller» kan bidra til å fremme ytringsfriheten også i andre land.

Direktør Knut Olav Åmås opplyser at Fritt Ord også satser på ytringsfrihet i utlandet, og at 10-15 prosent av midlene årlig går til prosjekter utenfor Norge.

Powered by Labrador CMS