Deler av teamet som har utviklet VGs nye produkt for stemmestyrte assistenter: Prosjektleder Anders Grimstad (Schibsteds trendteam), forretningsutvikler Hedda Heldal (VG), UX-researcher Veronica Heltne (Product & Tech) og UX-designer Lucas Cueni (Product & Tech). Foto: John Einar Sandvand / Schibsted

I dag lanseres Google Assistant offisielt på norsk, og VG er klar med lydsatsing

Nytt VG-produkt slippes i dag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tidligere har bare noen utvalgte brukere hatt tilgang, men i dag lanserer Google offisielt den stemmestyrte assistenten Google Assistant på norsk. Og VG er på plass fra dag én med ferske lydnyheter.

– For oss er stemmestyring et nytt grensesnitt som forløses. Veien til nyheter blir enda enklere når du bare trenger å si hva du vil ha, sier Ola Stenberg, digitalredaktør i VG, ifølge en pressemelding.

– Tenk på når du står opp. De fleste går i dusjen, en halvtime VG av naturlige årsaker ikke har vært en del av. Men nå kan vi faktisk for første gang gi deg nyheter også der. Stemmestyrte assistenter åpner mulighetsrom hvor vi aldri tidligere har kunne gi deg noe, legger digitalredaktør til.

Google Home (til venstre) og Google Home Mini er to av smarthøyttalerne hvor du etter hvert kan få VG på lyd. Inntil videre kan du lytte til VGs nye lydsatsing på mobilen.

Smarthøyttalerne kommer

Flere har spådd at smarthøyttalere med stemmestyring vil bli årets julegave. I USA har hvert femte hjem allerede en smarthøyttaler, og alle de store teknologiselskapene – Google, Apple, Amazon og Microsoft – kjemper om å vinne kampen om å tilby den beste stemmestyrte assistenten.

Stemmestyrte assistenter forstår muntlig tale - og kommuniserer med brukeren som i en vanlig samtale. Mange tipper at Google kommer til å lansere sin smarthøyttaler Google Home på det norske markedet i løpet av de neste månedene.

Slik kan ifølge VG avisens nye stemmestyre nyhetstjeneste fungere, og det hele starter med en tilnærmet normal samtale:

«Hei Google, kan jeg få snakke med VG?»

«Hei, god morgen! Velkommen til VG!»

Deretter får brukeren en kort forklaring før en datastemme leser opp de siste nyhetene fra VG. Planen videre er at brukeren ved hjelp av en enkel dialog kan styre tjenesten.

Nyhetene i den første Google Assistant-tjenesten hentes fra Nyhetsdøgnet på vg.no.

Styrer med stemmen

– Vi har ønsket å være tidlig ute for å forstå hvordan stemmestyring fungerer som brukergrensesnitt. Enten vi vil eller ikke, kommer stemmestyring trolig til å bli veldig populært i fremtiden, sier Anders Grimstad, prosjektleder for stemmestyringsprosjektet til VG, ifølge pressemeldingen.

VG skriver videre at utviklingen av VGs lydtjeneste ikke har vært uten utfordringer. Selv om Google Assistant nå er lansert på norsk, gjenstår mye før språkkvaliteten er slik den burde være. Datastemmen kan framstå som monoton og mangler ofte naturlige pauser og intonasjon. De norske ordene uttales heller ikke alltid korrekt.

En annen utfordring har vært å definere den beste brukerdialogen med smarthøyttalerne, forteller VG.

– Det er utfordrende å lage en enklest mulig dialog som gir mening, sier UX-designer Lucas Cueni i NextGen, «framtidslaboratoriet» til Product & Tech i Schibsted Media.

– Når du bruker skjerm, kan du alltid gå tilbake. Med lyd er det ett spor og vi må i større grad veilede brukeren. I tillegg skiller muntlig språk seg mye fra skriftlig, forklarer han.

Slik virker det

Google Assistent er bygget med maskinlæring i bunn og samler alt fra ekspertise innen språkteknologi til funksjonalitet fra for eksempel Google Søk, YouTube, Maps og Kalender på én og samme plass. Det gjør assistenten i stand til å forstå brukerens kontekst og stemme, og håndtere komplekse spørsmål og oppgaver. Assistenten lærer og utvikler seg med bruk, så over tid vil den bli enda bedre, , skriver Google selv i en pressemelding tirsdag morgen.

– Vi er ekstremt glade over å kunne rulle ut Google Assistent på norsk, og dermed kunne gi brukere her i Norge en assisterende Google-opplevelse - personlig tilpasset hver enkelt, sier Jan Grønbech, country director i Google Norge.

– Våre ingeniører har jobbet hardt for å skape en intelligent stemmeassistent bygget på avansert maskinlæring, som med en lokalt utviklet personlighet og funksjonalitet kan hjelpe norskspråklige brukere å få gjort ting i sin hverdag.

Viktig å være tilsted

Digitalredaktør Ola Stenberg legger til:

– For VG er det viktig å være tilstede idet Google lanserer på norsk. Veien videre er likevel det mest interessante. Dette er de aller første skrittene med stemmestyring på norsk. Det er et vendepunkt og starten på noe som vil utvikle seg med enorm fart i årene som kommer.

Også NRK eksperimenterer med stemmestyring og smarthøyttalere. Tidligere i år ble det klart at Aller-eide Sol.no har fått bortimot to millioner kroner fra Googles Digital News Initiative for å jobbe med et «stemmeprosjekt».

Powered by Labrador CMS