Storaviser vil ha frilansstoffet billigere

Aftenposten sterkt uenig i kritikken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

(Oppdatert fredag kl 15.25)

Det er ikke bare annonsesiden som samkjøres hos Media Norge-partnerne. Med eller uten godkjennelse fra Medietilsynet i Media Norge-saken, videreutvikler de fire store, i tillegg til Adresseavisen, også stoffutvekslingssamarbeidet sitt til å gjelde innkjøp av stoff fra frilansere.

– Vi inngikk en avtale med de fast ansatte om stoffutveksling i 2007 og har siden også innført dette for alle vikarer. Vi er nå inne i en tilsvarende prosess for frilanserne. Reise er et område hvor det er aktuelt å innføre samme praksis. Hvis vi kjøper inn stoff blir det knudrete hvis vi ikke kan bruke det på kryss og tvers, sier Jens Barland, administrasjonssjef i Aftenposten, til Journalisten.

Løp på en overraskelse

Frilanser Solveig Thiis-Evensen opplevde denne innkjøringen på en noe uvanlig måte. Etter å ha solgt inn reisestoff til Aftenposten fikk hun beskjed i etterkant om at saken kunne komme til å havne på trykk også i Fædrelandsvennen, Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende og Adresseavisen. Til Journalisten forteller hun at hun spurte om kompensasjon, men fikk beskjed om at det ikke var tatt høyde for det da ”honorar ikke blir fastsatt ut fra opplagstall.”

– Jeg ble veldig overrasket. Det var ikke nevnt noe på forhånd om dette og det er jo vanlig at man blir kompensert for gjenbruk, sier Solveig Thiis-Evensen.

Redaktør Kjersti Løken Stavrum er ansvarlig for dette stoffområdet i Aftenposten. Hun sier på generelt grunnlag at ”det ikke er noe i frilanssatsene som tar hensyn til opplag, men prinsipielt skal det alltid foreligge en avtale på forhånd”.

– Når vi i fremtiden skal kjøpe inn stoff til avissamarbeidet er det ingen grunn til å betale dobbelt på bakgrunn av opplag, sier hun.

Må kreve samtykke

August Ringvold, advokat og faglig sekretær i Norsk Journalistlag (NJ), bekrefter at det må foreligge et samtykke på forhånd for at frilansstoff kan gjenbrukes på denne måten.

– I utgangspunktet kreves det samtykke for å bruke dette i flere aviser, det må foreligge en avtale på forhånd, sier August Ringvold, advokat og faglig sekretær i Norsk Journalistlag (NJ).

Barland sier til Journalisten at det er klart det skal foreligge en kontrakt på forhånd. Han forteller at man i avissamarbeidet jobber med å få på plass en standardkontrakt for frilansere, med kollektivavtalen for de ansatte som mal, som spesifiserer at stoffet kan trykkes i alle avisene innen samarbeidet.

Vil frilansere bli kompensert for at bidraget trykkes i flere aviser?

– Det vil alltid være folk som er uenig om hva det innebærer, men vi mener det. Intensjonen er at det skal betales slik at det blir tatt høyde for det, sier han.



Aftenposten uenig i framstilling

- Jeg kjenner meg ikke igjen i det Solveig Thiis-Evensen her beskriver. Da vi inngikk avtale om innkjøp av stoff visste ingen at det aktuelle Reisemagasinet skulle være et samarbeidsprosjekt mellom regionsavisene. En kompensasjon var derfor, av naturlige årsaker, ikke et aktuelt tema. Da et samarbeid ble bestemt ble frilanseren orientert etter bare noen timer. At hun overhodet ikke skal få noen kompensasjon har aldri vært et tema, hun har også fått mulighet til å forbeholde seg retten til at saken kun kommer på trykk i Aftenposten, skriver Anette Aasheim, reportasjeleder for redaksjonelle temabilag, i en epost til Journalisten i dag.

(Vi snakket med Aasheim tidligere i uken om frilanserens reaksjon på stoffsamarbeidet mellom de fem avisene. Hun ønsket ikke å bli sitert, men viste oss videre til Løken Stavrum.

Anette Aasheim tok kontakt med redaksjonen imorges med innsigelser mot vår framstilling av saken og ba oss rette artikkelen, eventuelt gjengi den ovenstående kommentaren. Red. anm.)

Powered by Labrador CMS