Digital utviklingssjef Liv-Jorunn Håker tok lørdag kveld imot Dataskup-prisen for Sunnmørspostens «Dødsulykkene».

Dataskup 2022:

Sunnmørsposten og Aftenposten er vinnerne av Dataskup-prisen 2022

I tillegg gitt diplom til Bergens Tidende.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dataskup-prisen 2022 går til Sunnmørsposten for «Dødsulykkene», og til Aftenposten for «Barna Norge svikter».

Prisen ble utdelt under Dataskup-konferansen i Oslo lørdag kveld. Det er første gang prisen deles ut siden 2019, og nytt for året er at den går til både en liten og en stor redaksjon.

I tillegg til Dataskup-prisen ble det gitt diplom til Bergens Tidende for «De ukjente konkursklyngene».

Ifølge Skup-juryen har det vært uvanlig mange bidrag i år, med til sammen 17 metoderapporter. Fem kommer fra VG, tre fra NRK, tre fra Bergens Tidende og to fra Fædrelandsvennen. Ellers kommer enkeltbidrag fra Adresseavisen, Aftenposten, E24 og Sunnmørsposten.

Juryleder Helena Bengtsson sto for utdelingen.

– Viser skjebnene bak tallene

Om Dataskup-prisen til den lille redaksjonen i Sunnmørsposten, begrunner juryen som følger:

«Et klassisk tema, men viktig for alle. Databasen er ikke like klassisk bygget, og tilnærmingen er nær lokalsamfunnet og viser de virkelige skjebnene bak tallene. Historiefortellingen turnerer godt mellom mikro- og makroperspektiv, både i enkeltsaker og pakke, i en pen og visuell presentasjon. Dessuten er metoderapporten på under ti sider.»

Det er Karl-Petter Løvoll, Liv-Jorunn Håker, Dag-Arne Alnes, Jan Erik Finsæther og Linda Nygard-Sture som står bak sakskomplekset.

– Stahet og utholdenhet

Om Aftenpostens «Barna Norge svikter» begrunner juryen slik:

«Redaksjonen har tatt for seg et utrolig viktig og iblant bortglemt tema. Med rendyrket datajournalistisk metode lar prosjektet spørring mot datasettene definere veien videre, og ikke bare bekrefte eller avkrefte hypoteser som har oppstått andre steder. Et særdeles solid stykke gravearbeid, der journalistikk, datainnsamling og kreative tekniske løsninger går opp i en høyere enhet. I tillegg har redaksjonens stahet og utholdenhet avslørt gjennomgående myndighetssvikt og fått store politiske konsekvenser.»

Aftenposten-journalist Annemarte Moland.Bak «Barna Norge svikter»-sakene står Annemarte Moland, Ingunn Røren, Fredrik Thoresen, Jørgen Arnor G. Lom og Trond Strøm.

Aftenposten-journalistene tildeles Dataskup-prisen for «Barna Norge svikter».

– Kreative og elegante løsninger

Diplomet til Bergens Tidende tildeles for «De ukjente konkursklyngene».

«Redaksjonen belyser samfunnsnedbrytende virksomhet med kreative og elegante, men også kompliserte tekniske løsninger. Nye og spennende visualiseringer var nødvendige for å ro prosjektet i land. En kjent systemfeil blir analysert på nye måter, med oppmerksomhet på dem som rammes. Prosjektet er like selvstendig og kreativt for å få samlet alle data, som det er sta når analysene ikke lykkes.»

Datajournalist Anders Grimsrud Eriksen i BT tok imot Dataskup-diplom for arbeidet med «De ukjente konkursklyngene».

Bak prosjektet står Anders Grimsrud Eriksen, Gerhard Flaaten, Lars Kvamme og Adrian Brudvik.

Powered by Labrador CMS