- Merk dyptgående journalistikk for skille den fra rapportering

STAVANGER (Journalisten): Høyres Svein Harberg vil at journalistene skal skjerpe seg og fortelle om det som ligger bakenfor nyhetene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Jeg mener dette er viktig fordi jeg liker det når journalisten har satt meg inn i sammenhengen. Jeg vil gjerne bli fortalt mer enn bare hendelsen. Blir jeg ikke det, må jeg enten selv søke opp informasjonen eller danne noen mer eller mindre korrekte bilder, sier Svein Harberg til Journalisten.

Han har bare kort tid i forveien deltatt i debatt i anledning Sommerkonferansen i Stavanger. Fra scenen åpnet han debatten med å slå fast at det er for mange reportere som bare forteller om det som skjer, og for få journalister som går bak og forteller hvorfor det skjer. Han skulle gjerne hatt merket det som er ren reportasje og det som er dyptgående journalistikk. 

Harberg utdyper at det er særlig i lokale og regionale medier han opplever dette. Basert på sitt eget mediekonsum - som forøvrige bare skjer digitalt - mener han vektingen mellom rapportering og bakenfor-journalistikk er i ferd med å bikke over 50/50 i rapporteringens favør.

Noe må rapporteres

Høyrepolitikeren mimrer om en fortid da han mener å huske at mediene var flinkere med imøtegåelse og tilsvar. I dag mener én person noe, og så kommer tilsvaret neste dag. Og på den måten, mener han, får mediet fire reportasjer ut av saken i stedet for én omfattende. 

- Men jeg skal ikke være unyansert heller. Noe må rapporteres. Som for eksempel fra en ulykke. Da handler det om å fortelle hva som skjer. Men det er viktig å vite når man skal rapportere og når man skal være journalist. 

Det understrekes fra den mediepolitiske talsmannen at det begås mye god journalistikk. Men han blir frustrert når det fortelles om en som mener noe, eller om en virksomhet som har gjort et eller annet. Uten at det forklares hvorfor det er en nyhet. Hva er settingen.

Rapportering er journalistikk

- Jeg mener nå rapportering er journalistikk, sier generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening til Journalisten. Han har lyttet til debatten.

Jensen sier at journalistikkens utfordringer ligger andre steder. Som å gjøre skillet mellom kommersielt og redaksjonelt innhold tydelig. Men: - Den journalistikken vi helst vil dyrke fram er den som forteller mer enn bare hva som skjedde, men også hvorfor. 

 

Powered by Labrador CMS