– Vi er dypt sjokkert over kravene, sier EFJ-president Maja Sever

Sverige og Finland ønsker å kunne overvåke journalister

Fordømmes av Den europeiske journalistføderasjonen. 

Publisert Sist oppdatert

Den europeiske journalistføderasjonen (EFJ) er svært krasse i en nylig uttalelse rettet mot syv europeiske land. Bakteppet er at man i EU befinner seg i sluttfasen av forhandlingene om loven European Media Freedom Act (EMFA). 

Fredag skal det forhandles om hvorvidt europeiske land kan få muligheten til å overvåke journalister, og flere land ønsker å ha den muligheten.  

Overvåkning

Investigate Europe, Disclose og Follow The Money har nylig dokumentert at myndighetene i flere land nå presser på for å tillate å bruke spionvareprogram rettet mot journalister, dersom det er snakk om «nasjonal sikkerhet», skriver EFJ.  

Landene det dreier seg om skal være Sverige, Finland, Frankrike, Italia, Hellas, Kypros og Malta. 

De ønsker et unntak i loven, som i utgangspunktet forbyr at spionvareprogrammer rettes mot journalister. Dersom unntaket om «nasjonal sikkerhet» blir gjort gjeldende vil pressefriheten i Europa bli sårbar, mener EFJ. 

Sjokkert

– Vi er dypt sjokkert over kravene fra disse syv landene, som strider mot europeiske juridiske standarder for pressefrihet slik det er etablert i rettspraksis til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, sier EFJ-president Maja Sever på egne nettsider

De ber nå Europaparlamentet og EU-kommisjonen om å avvise anmodningen, som de kaller illiberal:

– Og som ikke bare truer beskyttelsen av journalistiske kilder, men demokratiet, avslutter Sever. 

Powered by Labrador CMS