NRKs hovedkvarter på Marienlyst. Foto: Helge Øgrim

Regjeringen foreslår uendret NRK-lisens

NRK ba på forhånd om 30 kroner. Dermed må NRK hente 60 millioner kroner i egne budsjetter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK ba i vår regjeringen om å øke lisensen med 30 kroner. I det årlige såkalte lisensbrevet til Kulturdepartementet skriver NRK at de egentlig trenger 60 kroner, men at de gjennom interne rasjonaliseringstiltak kommer ned til 30 kroner. Tallet utgjør ifølge NRKs beregninger en økning på 1,2 prosent.

Allmennkringkasteren legger til grunn 2.025.000 lisensbetalere, slik at 30 kroner vil bety 60,8 millioner kroner mer til NRK neste år.

I fjor og året før ba NRK om henholdsvis 70 og 73 kroner og fikk tilsvarende 25 og 45 kroner.

Les også: NRK-sjefen skuffet og overrasket over lisensfrys

Viser til økning i lisensbetalere

Men i forslaget til neste års budsjett foreslår Regjeringen å holde NRK-lisensen uendret på 2.577 kroner før merverdiavgift.

– Det er ikke nødvendig å øke kringkastingsavgiften nå. Kringkastingsavgiften til NRK har økt mer enn den generelle prisstigningen de siste ti årene, samtidig som antallet lisensbetalere har økt, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland i en pressemelding fra Kulturdepartementet.

Regjeringen skriver at NRK-lisensen nominelt, det vil si i rene ikke-inflasjonsjusterte kroner, har økt med 664 kroner fra 2006 til 2015. Avgiftens prosentvise vekst har ifølge departementet i den samme perioden vært nesten dobbelt så høy som den generelle prisstigningen (KPI). Antallet lisensbetalere siden 2006 økt med om lag 227.000.

– NRK har gjennomført flere effektiviserings- og innsparingstiltak de siste årene. Inntektsutviklingen de ti siste årene, i tillegg til effektiviseringen NRK har vært gjennom, tilsier at det er økonomisk handlingsrom til å videreutvikle NRK innenfor nåværende utgiftsrammer, sier Helleland i meldingen.

Det er Stortinget som fastsetter det som formelt heter kringkastingsavgiften, så den kan bli endret gjennom forhandlingene regjeringen skal føre med samarbeidspartiene.

Samtidig med at lisensen skal forhandles i høst fortsetter behandlingen av omleggingen av hvordan NRK finansieres. Høringsrunden til det såkalte Rimmereid-utvalget ble nylig avsluttet, og de fleste støtter opp om at NRK i fremtiden skal finansieres gjennom en husstandsavgift.

 

 

 

Powered by Labrador CMS