Ansvarlig redaktør og administrerende direktør Olav T. Sandnes i TV 2. Foto: Bjørn Inge Karlsen

TV 2 inn i NRK-utredning

Regjeringen utvider stortingsmelding til å gjelde kommersielle kringkastere, og forlenger TV 2-avtalen med ett år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kommersielle allmennkringkastere tas inn som en del av regjeringens lenge varslede stortingsmelding om NRK. Det melder Kulturdepartementet.

Samtidig forlenges avtalen med TV 2 som formidlingspliktig allmennkringkaster fra 2009 med ett år, fram til 31. desember 2016.

– Et bredere perspektiv vil styrke meldingen og øke muligheten til å kunne se de store spørsmålene i kringkastingspolitikken i sammenheng. Forlengelsen sikrer at vi i perioden mens vi jobber med stortingsmeldingen har en TV-kanal som tilbyr et bredt allmennkringkastingsinnhold av høy kvalitet og nyhetssendinger med base utenfor hovedstaden, sier kulturminister Thorhild Widvey i meldingen.

Kulturdepartementet opplyser overfor Journalisten at utvidelsen av meldingen ikke betyr noen utsettelse for når den legges fram. Foreløpig er planen at den kommer til sommeren.

Avgrensning

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier til Journalisten at han ser det som positivt at TV 2 tas med i meldingen. Det er viktig for Norge at det også i fremtiden er to allmennkringkastere på TV, mener han. Og så har vi ett fantastisk TV-tilbud i et lite land med fem millioner mennesker. Både på nyhetssiden og på annet innhold. Dette gjør oss bedre og det gjør de kommersielle aktørene bedre.

Spørsmålet mener han derimot ligger i avgrensning i meldingen. Det virkelig store spørsmålet er hvordan å sikre de norske innholdsleverandørenes posisjon, finansiering og evne til å nå publikum i forhold til norske og globale distributørene. I denne båten mener Eriksen NRK og TV 2 sitter i sammen.

– Å få TV 2 med i meldingen bidrar vel også til at TV 2 er mindre kritisk til NRK?

– Jeg opplever det bildet noen prøver å tegne om at alle er på hugget mot NRK ikke er helt riktig. Det er umulig å lese de 104 høringsuttalelsene om NRK uten å oppfatte at en norsk lisensfinansiert allmennkringkaster er viktig å opprettholde.

Les også: Vi har samlet NRK- og TV 2-delutredningene for deg

Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann, Arild Grande, sier til Journalisten at dette er et fornuftig grep. Samtidig som han understreker at det begynner å haste for TV 2 siden dagens avtale utløper ved nyttår. 

- Dessuten er det viktig at regjeringen forstår at Stortinget bør legge de grunnleggende føringene for kringkasting og mediepolitikken fremover. Vi har sett flere eksempler på at regjeringen er i utakt med Stortinget på mediefeltet. Det er derfor bra at regjeringen legger opp til et slikt løp.

Powered by Labrador CMS